Telegram en bots: alles wat je erover wilt weten

Telegram en bots: alles wat je erover wilt weten

@tukker

door @tukker

Laatst geüpdatet

Telegram wordt vaak vergeleken met WhatsApp maar eigenlijk is dit niet terecht. Androidworld-lezer Tom is Telegram-expert en legt eens in de zoveel tijd uit waarom Telegram zo handig is. Dit keer zijn de handige bots in Telegram aan de beurt.

Telegram en bots

In mijn vorige artikel heb je geleerd hoe je een kanaal kunt maken om tijdens je vakantie de thuisblijvers op de hoogte te houden. Misschien heb je nu ook playlist-kanalen gemaakt en jouw eigen muziek geüpload want Telegram heeft ook een prima muziekspeler. Telegram zit vol met innovatieve opties die maar weinig mensen weten te vinden. Daarom vind je sinds kort dan ook "Telegram features" onder in het zijmenu, een kanaal vol met tips. Deze keer zal ik iets meer vertellen over bots en het gebruik ervan. Ruwweg kan je bots verdelen in drie soorten: Inline bots, Bots en Userbots.

Gerelateerde artikelen

Bots 

Bots zijn geautomatiseerde gebruikers waar je één-op-één berichten naar toe kan sturen en daar iets voor terug krijgt. bv. De bot @IFTTT kan je vragen om alle RSS-feeds van een website naar jouw kanaal te sturen. @GmailBot haalt jouw Gmail op zodat je de e-mails kan lezen zonder de Gmail-app en met het @mijnNSbot sta je nooit meer op het verkeerde perron. In de meeste bots kan je via /help de zoek commando's vinden maar steeds meer bots hebben een goed menu. De ontwikkeling van bots staat echter nog in de kinderschoenen en is afhankelijk van derden, Telegram biedt alleen de mogelijkheid en enkele voorbeelden.

Telegram en bots: alles wat je erover wilt weten

Inline Bots 

Inline bots zijn bots die de gewone gebruiker het meeste zal gebruiken. Stel je chat met een vriendin om naar de bioscoop te gaan en vraagt je af of Blackbird een goede film is. Begin een bericht met @imdb blackbird, kies de juiste Blackbird-film en je hebt alle informatie in de chat binnen handbereik. Sommige bots kunnen vragen om in te loggen op hun app of bijvoorbeeld @foursquare vraagt om jouw locatie om een restaurant in de buurt te tonen. Probeer ook eens @wiki @gif @bing @vid @music @foursquare @youtube.

Gerelateerde artikelen

Telegram en bots: alles wat je erover wilt weten

Userbots

Over Userbots kan ik kort zijn, gebruik ze niet tenzij je hem zelf hebt gemaakt. Dit type bot kan alles wat je zelf kan maar je weet niet het doel van de maker en dus is jouw data niet veilig. Dit type bots wordt door programmeurs gebruikt om bijvoorbeeld berichten met # te filteren zodat hij geen honderden berichten hoeft te lezen. Een userbot kan ook het taalgebruik in een groep monitoren, nuttig dus maar criminelen kunnen helaas ook programmeren.

Inmiddels is de software voor bots weer geüpdatet en kunnen ontwikkelaars aan de slag met betaalopties in Telegram. @TestStore en @shopbot zijn hier een voorbeeld van. Bots zijn dus goede hulpmiddelen voor groep- en kanaalbeheerders.

Telegram en bots: alles wat je erover wilt weten

Wil je zelf eens stoeien met het maken van een bot? Dan is @BotFather de plek om te beginnen en op GitHub vind je opensource-voorbeelden die je kan gebruiken. Op de website van Telegram staat alles uitgebreid beschreven.

Ga jij met de bots in Telegram aan de slag of gebruik je ze al? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel!

Telegram

Telegram

Wat is Telegram? Telegram is een cloud-gebaseerde chatapp voor mobiel en desktop met een focus op veiligheid en snelheid. Alle berichten worden van het begin tot het ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk