Honderden overheidsapps niet toegankelijk voor mensen met beperking

Honderden overheidsapps niet toegankelijk voor mensen met beperking

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

De wereld om ons heen wordt steeds digitaler en in die wereld is toegankelijkheid dan ook een erg belangrijk onderwerp. Ieder mens heeft namelijk het recht om mee te doen in de maatschappij. Toch lijkt het erop dat de overheid daar geen boodschap aan heeft want uit onderzoek is gebleken dat geen enkele Android-app volledig toegankelijk is.

Wat is Appt?

Er zijn ongeveer 300.000 Nederlanders met een visuele beperking en 80.000 zijn blind. De commerciële stichting Appt laat je zien hoe het is om een app te ervaren met behulp van een schermlezer zoals Google TalkBack. Je leert zo over de toegankelijkheidsopties en er is ook een kennisbank met nieuwsartikelen die ontwikkelaars leren hoe ze apps optimaliseren voor mensen met een visuele beperking. De stichting hoopt zo meer ontwikkelaars ervan te kunnen overtuigen om toegankelijke apps te maken.

De Appt-app

De Appt-app

Wat is de impact van een niet toegankelijke app?

Volgens Stichting Appt is voor enkele honderdduizenden mensen met een ernstige beperking de drempel zo hoog dat ze volledig buiten worden gesloten als apps niet toegankelijk zijn: "Toegankelijkheid is essentieel. Voor miljoenen mensen met een lichte beperking is de gebruikservaring niet optimaal en toegankelijkheid is voor hun zeer gewenst. Maar ook zonder dat je een beperking hebt is toegankelijkheid nuttig. Het verbetert het gebruiksgemak van apps voor iedereen."

500 overheidsapps zijn niet toegankelijk

Onder overheidsapps vallen melding- of afvalapps maar ook apps voor bijvoorbeeld vergaderstukken en werkafspraken. De stichting schat dat er zo'n 1000 overheidsapps zijn, waarvan veelal een iOS- en een Androidversie: "Onze inschatting is dan ook dat vanuit de overheden er minimaal 500 toegankelijkheidsverklaringen gepubliceerd moeten worden. Dat komt omdat de iOS en Android app vaak een gezamenlijke toegankelijkheidsverklaring hebben."

Sinds vandaag, 23 juni, moeten overheidsinstanties verantwoording afleggen over de toegankelijkheid van deze apps. Dit is al in 2018 vastgelegd in het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid. Overheden moeten ten minste een toegankelijkheidsverklaring publiceren met daarin de status van toegankelijkheid. Appt heeft onderzoek gedaan naar deze verklaringen en uit dit onderzoek is gebleken dat slechts 1 van de minstens 500 overheidsapps niet toegankelijk is voor mensen met een visuele beperking: "De enige app die toegankelijk is, dat is de Berichtenbox-app voor iOS."

Op 22 juni waren er precies 100 toegankelijkheidsverklaring gepubliceerd en dit hadden er volgens Appt zo’n 500 moeten zijn, voor circa 1000 apps.

Honderden overheidsapps niet toegankelijk voor mensen met beperking

Waarom zijn overheidsapps niet toegankelijk?

Volgens Appt is de oorzaak een groot gebrek aan kennis over toegankelijkheid onder de meeste appontwikkelaars: "Bij de opleidingen tot appontwikkelaar wordt er nog weinig aandacht gegeven aan toegankelijkheid. De meeste ontwikkelaars weten dus niet wat toegankelijkheid inhoudt en al helemaal niet wat ze moeten doen om een toegankelijke app te bouwen."

Hoe maak je een app toegankelijk?

Om ontwikkelaars wegwijs te maken in de wereld van toegankelijkheid heeft de stichting een handboek gepubliceerd en een update voor hun app uitgebracht. Bij de eerste versie van de app lag de focus lag vooral op de schermlezer leren, en bij deze versie is de focus meer verschoven richting professionals die hun apps toegankelijk willen maken.

Als opdrachtgever moet je bij de inkoop van apps eisen dat de app aan bepaalde standaarden voldoet, aldus Appt. Daarnaast is het belangrijk dat de appontwikkelaar aantoonbaar ervaring heeft met het ontwikkelen van toegankelijke apps. Om te testen of een app voldoet aan de standaard, moet er dus ook een toegankelijkheidsonderzoek gedaan worden.

Ervaar je zelf dat een app niet te gebruiken is? Maak dan een melding via het meldpunt van Appt. Het gehele onderzoek van Stichting Appt kun je hier lezen.

Appt

Appt

Er zijn ongeveer 300.000 Nederlanders met een visuele beperking en 80.000 zijn blind. Appt laat je zien hoe het is om een app te ervaren met behulp van een schermlez ..
Appt op een tablet

Appt op een tablet

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk