Google Telefoon krijgt verificatiefunctie
Google rolt de functie Verified Calls uit voor zijn Telefoon-app in de Verenigde Staten. Dat meldt het bedrijf op zijn blog. Door deze functie worden inkomende gesprekken van een aantal bedrijven geverifieerd. Hierdoor krijgt de ontvanger te zien welk bedrijf er belt en is sommige gevallen ook waarom het bedrijf belt.
Links: oude situatie Rechts: nieuwe situatie
De functie komt op een moment dat spam-oproepen in de Verenigde Staten een vlucht nemen. Amerikaanse consumenten ontvingen in 2019 zo'n 61,4 miljard spam-oproepen. Dat heeft ook gevolgen voor bedrijven want klanten nemen vaak de oproep niet op als ze het nummer niet herkennen. Verified Calls moet hier als oplossing fungeren voor zowel bedrijven als consumenten. Consumenten nemen dankzij de verificatiefunctie in de Telefoon-app het gesprek aan, het creëert vertrouwen. En bedrijven komen sneller in contact met hun (potentiële) klanten.
Zo werk het
Inmiddels hebben zich al een aantal bedrijven aangemeld voor Verified Calls. Deze bedrijven dienen voor een gesprek eerst aan te geven wie ze willen bellen, en de reden waarom ze willen bellen. Deze gegevens worden naar de servers van Google gestuurd en deze servers versturen de gegevens vervolgens naar de Google Telefoon-app van de persoon die het bedrijf wil bellen. Komen de gegevens overeen? Dan zal er een verificatiesymbool bij de binnenkomende oproep getoond worden.
De verificatiegegevens worden via TLS-encryptie verstuurd. Google verzamelt of bewaart na verificatie geen persoonlijk identificeerbare informatie. Alle gegevens worden namelijk op de telefoon opgeslagen. Meer infofmatie over de werking vind je hier.
Google Telefoon-app komt naar meer telefoons
Geverifieerde oproepen is een functie die in de Telefoon-app van Google zit. Google meldt dat de app later deze week op nog meer Android-apparaten kan worden gedownload. Wil je ook weten of de app voor jouw telefoon beschikbaar is? Lees dan dit artikel.
Beschikbaarheid
Google brengt de verificatiefunctie eerst uit in de VS, Mexico, Brazilië, Spanje en India. Het is niet bekend of en wanneer de functie naar Nederland en België komt.
