4 beste VPN-apps voor je telefoon en waarom jij ze nodig hebt (2022)

4 beste VPN-apps voor je telefoon en waarom jij ze nodig hebt (2022)

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Wie geeft om zijn of haar online privacy kan het beste met een VPN-netwerk aan de slag gaan. Zo scherm je je internetgebruik af van voor onder meer je zoekmachine en provider. Verder zijn ze onmisbaar voor wie openbare wifi-netwerken gebruikt en voor streaming. Dit zijn de beste VPN-apps voor je Android-telefoon.

Hoe werkt een VPN?

Voor VPN-beginners: de afkorting staat voor 'virtual private network'. Je hebt VPN-apps voor je telefoon, maar je kan ook een VPN gebruiken op je pc. Wat ze doen is een beveiligde tunnel creëren voor je internetverkeer. Die tunnel je data zodat je provider of derden je internetgebruik niet kunnen volgen. Je verbindt zo rechtstreeks met een van de servers van je VPN-dienst en die stuurt je data anoniem door naar de websites en andere online diensten die je gebruikt.

Het nut van VPN-apps

VPN-apps zijn voor een aantal redenen interessant, maar laat ons met de essentie beginnen: browsen zonder sporen achter te laten. Misschien gebruik je nu al de incognitomodus in je browser, maar die geeft in feite een vals gevoel van veiligheid. Je zoekgeschiedenis wordt niet in je browser bewaard, maar je activiteiten zijn nog steeds zichtbaar voor onder meer je internetprovider, de zoekmachine die je gebruikt en de websites die je bezoekt. In veel landen, waaronder Nederland en België, heeft de overheid in bepaalde gevallen het recht om je provider toegang te vragen tot je internetgebruik. Met een VPN ben je volledig afgeschermd.

Privaat browsen is het meest voor de hand liggend voordeel en het is in het bijzonder nuttig voor wie regelmatig reist en verbindt met openbare wifi-netwerken. Eerder legden we al uit waarom je moet oppassen voor gratis wifi-netwerken.

Een laatste voordeel is er nog voor videostreaming. Dankzij VPN kan je namelijk verbinden met een server in een ander land, zodat je op diensten als Netflix content kan streamen die exclusief in dat land beschikbaar zijn. 'Geoblocking' wordt dat soms genoemd. Anderzijds kan je een VPN ook gebruiken om Nederlandse content in het buitenland te bekijken.

Gerelateerde artikelen

De beste VPN-apps

De beste VPN-apps bieden voldoende servers aan wereldwijd en hebben een hoge bandbreedte en een goede prijs-kwaliteitsverhouding. In ideale omstandigheden zijn de hoofdkwartieren van het bedrijf ook gevestigd in een land waar de veiligheidsdiensten geen inzicht kunnen krijgen in het internetverkeer van gebruikers.

Betrouwbare VPN-diensten kosten bijna altijd geld, omdat met jouw abonnementsgeld de servercapaciteit en ontwikkeling van de app wordt betaald. De prijzen kunnen wel sterk verschillen. Gratis diensten hebben doorgaans een beperkte bandbreedte, bewaren zelf je internetgeschiedenis of ze komen met andere beperkingen.

Hieronder tonen we een overzicht van de beste vpn-apps voor je Android-telefoon en je vindt de bespreking van elke dienst hieronder.

- Lees verder onder de tabel -

NordVPN Proton VPN PIA* Surfshark
Prijs: v.a. 2,99 euro p/m 4,99 euro p/m v.a. 1,79 euro p/m v.a. 2,49 euro p/m
Gratis formule Nee Ja Nee Nee
Aantal servers 5600+ 1.816 ? 3.200+
Servers in hoeveel landen 59 64 84 100+
Verbindingen tegelijk 6 5 10 Onbeperkt
Hoofdkwartier Panama Zwitserland Verenigde Staten Nederland

* PIA is Private Internet Acces VPN.

1. NordVPN

Prijs: v.a. 2,99 euro p/m (voor 2 jaar)

NordVPN is veruit een van de bekendste VPN-apps, maar het is tegelijk een van de beste in de industrie. De dienst kan snelle downloadprestaties voorleggen en dat in combinatie met een lage netwerkvertraging. Verder heeft het een van de grootste serverinfrastructuren: meer dan 5600 servers in 59 landen.

NordVPN koppelt één serverlocatie steeds met meerdere IP-adressen, waardoor je nog veiliger surft. Het IP-adres is als een digitaal paspoort dat rechtstreeks naar een apparaat leidt. Met een VPN maak je sowieso al gebruik van een ander IP-adres als het jouwe. De hoofdkwartieren van NordVPN zijn niet toevallig in Panama gevestigd, want in dat land is het niet verplicht om datalogs van gebruikers te bewaren.

NordVPN – fast VPN for privacy

NordVPN – fast VPN for privacy

NordVPN is veruit een van de bekendste vpn-apps, maar het is tegelijk een van de beste in de industrie. De dienst kan snelle downloadprestaties voorleggen en dat in ..

2. Proton VPN

Prijs: gratis, 4,99 euro p/m

Proton VPN is een van de weinige VPN-apps die ook een goede gratis dienst heeft. Met de gratis formule kan je met meer dan 100 servers verbinden in drie landen: de Verenigde Staten, Japan en Nederland. Houd er wel rekening mee dat de snelheid voor gratis gebruikers beperkt en dat maakt de dienst minder handig voor videostreaming.

De betaalde versie laat je daarentegen vlot surfen. De dienst is iets sneller dan NordVPN, maar ze bevat wel weer iets meer latency. Je kan verbinden met 1.816 servers die in 64 landen zijn verspreid. Minder positief is wel dat de betaalde variant duurder is dan enkele van zijn concurrenten. De servers van Proton VPN zijn gevestigd in het immer onafhankelijke Zwitserland dat strenge privacyregels hanteert.

Proton VPN: Private, Secure

Proton VPN: Private, Secure

Proton VPN is een van de weinige VPN-apps die ook een goede gratis dienst heeft. Met de gratis formule kan je met meer dan 100 servers verbinden in drie landen: de V ..

3. Private Internet Acces VPN

Prijs: v.a. 1,79 euro p/m (voor 3 jaar)

Private Internet Acces VPN verdient niet meteen de prijs voor de meest aantrekkelijke naam, maar gelukkig compenseert het bedrijf dat met de kwaliteit van zijn dienst. Het is een VPN voor power users, want je dan tot 10 verbindingen tegelijk gebruiken tegenover 5 bij Proton VPN en 6 bij NordVPN. De dienst is in 84 landen actief en had in 2020 12.000 servers. Het deelt sindsdien geen actuele informatie meer over het aantal servers dat het ter beschikking heeft.

Gerelateerde artikelen

Private Internet Acces VPN biedt ook goede resultaten met zijn snelheid en netwerkvertraging, maar het presteert iets minder goed dan Proton VPN en NordVPN. Daar staat wel iets tegenover, want Private Internet Acces VPN heeft een lage abonnementskost. Tenminste als je bereid bent om in één klap voor drie jaar klant te blijven. Private Internet Acces VPN heeft een uitstekende app met een eenvoudige interface. De dienst is gebaseerd in de Verenigde Staten, maar ze bewaart geen browsegegevens van gebruikers.

Private Internet Access VPN

Private Internet Access VPN

Private Internet Acces VPN verdient niet meteen de prijs voor de meest aantrekkelijke naam, maar gelukkig compenseert het bedrijf dat met de kwaliteit van zijn diens ..

4. Surfshark

Prijs: v.a. 2,49 euro p/m (voor 2 jaar)

Het Nederlandse Surfshark bevindt zich op het vlak van snelheid tussen Private Internet Acces VPN en de tweede snelste, NordVPN. Het heeft wel de minste netwerkvertraging. Daarnaast gaat het nog een stapje verder wat betreft het aantal verbinding tegelijkertijd, want dat is onbeperkt. Surfshark heeft 3.200 servers in meer dan 100 landen.

Verder is Surfshark in Nederland gevestigd, wat niet ideaal is met het oog op privacy. Toch stelt het bedrijf dat het geen gegevens van gebruikers bewaart. Surfshark gebruikt ook een statisch IP-adres en dat wil zeggen dat je telkens met hetzelfde IP-adres verbindt als je de VPN start. Dat maakt het in theorie makkelijker om online gevolgd te worden, ook al gebruik je uiteraard je echte IP-adres.

Surfshark VPN - Private & Safe

Surfshark VPN - Private & Safe

Het Nederlandse Surfshark bevindt zich op het vlak van snelheid tussen Private Internet Acces VPN en de tweede snelste, NordVPN. Het heeft wel de minste netwerkvertr ..

Meer VPN-apps

Uiteraard zijn er nog veel andere VPN-apps die erg interessant zijn. In sommige gevallen krijg je ook een VPN gratis bij een andere abonnementsdienst, zoals bij cloudopslag of een antivirus. Eerder hebben we de beste antivirus-apps voor je telefoon besproken.

Gebruik jij al een VPN op jouw telefoon en computer? Op welke dienst ben jij geabonneerd en ben je er ook tevreden van? Laat het ons weten in de reacties.

Themaweek privacy: heb je tips of ideeën?

Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan dat ook!

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk