Apps van de week: bespaar data op vakantie met deze Lite-apps

Apps van de week: bespaar data op vakantie met deze Lite-apps

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Ditmaal niet één app, maar een lijst met handige Lite-apps om data te besparen terwijl je op vakantie bent. Mogelijk lever je wel wat in op gebruiksgemak, maar het betekent wel dat de databundel voor het buitenland net iets langer mee kan gaan. Wil jij wel weten welke Lite-apps wij in de aanbieding hebben? Lees dan verder.

Lite-apps van Google en Facebook

Opkomende markten als India hebben al veel langer toegang tot Lite-apps. Zulke apps zijn gemaakt om te werken op locaties met een slechte internetverbinding. Daarnaast heb je voor Lite-apps vaak minder opslaggeheugen nodig; het gaat namelijk om apps ontwikkeld voor Googles Android Go. De apps zijn gelukkig wel beschikbaar voor alle telefoons, je hoeft dus niet in het bezit te zijn van zo'n Android Go-toestel om data en opslaggeheugen te besparen.

Gerelateerde artikelen

Dan is natuurlijk wel de vraag wat de apps zo speciaal maakt ten opzichte van volwaardige apps van bijvoorbeeld Google en Facebook. Dit verschilt per app, maar als verkorte uitleg kan je stellen dat je reguliere app data voor tekst, foto's en video's zelf afhaalt op de servers van Facebook, daarnaast is de app veel uitgebreider uitgerust. Enerzijds neemt die uitrusting opslag in beslag, maar vaak moet de app voor zulke functies ook extra data ophalen, waardoor het dataverbruik hoger ligt. Facebook Lite is een veel simpelere app en laadt als het ware een mobiele versie van de website. Die website kost minder data om te laden, waardoor je dus direct data kan besparen.

Hieronder hebben wij een selectie van Lite-apps gemaakt die je niet moet vergeten te downloaden als je in het binnen- en buitenland op vakantie gaat met een beperkte databundel.

Facebook Lite

Is een vakantie zonder Facebook net iets te veel gevraagd, dan kun je Facebook Lite downloaden om data te besparen. Volgens Facebook is de Lite-app de snelste Facebook-app die in Googles Play Store beschikbaar is, met alle databesparingsmaatregelen als voordeel. Via de instellingen van de app kan je de databesparing zelfs nog iets opschroeven door de kwaliteit van foto's en video's te verlagen en automatisch afspelen van video's uit te schakelen. Daarmee moet de Facebook- app kunnen werken op 2G-netwerken, meldt Facebook in de Play Store.

> Download via deze link de Facebook Lite-app.

Apps van de week: bespaar data op vakantie met deze Lite-apps

Messenger Lite

Voor uitgebreide functionaliteiten moet je niet in de Messenger Lite-app van Facebook rondkijken. Games zoals je die mogelijk kent uit de reguliere Messenger-app op Android, vind je niet in de Lite-variant. Dat maakt de app wel erg overzichtelijk, met bovenaan drie tabbladen voor gesprekken, je (Facebook) contacten en tot slot de Messenger Lite-instellingen. Chats zelf lijken zo goed als gelijk aan de reguliere app. Toch bespaart de Lite-app data en neemt hij minder opslagruimte in beslag. Vooral als je gaat videobellen kan het dataverbruik snel oplopen, iets dat de Messenger Lite-app probeert te voorkomen.

> Download via deze link de Messenger Lite-app.

Apps van de week: bespaar data op vakantie met deze Lite-apps

Google Maps Go

Als je gaat navigeren in het binnen- en buitenland, kan je daar natuurlijk een navigatiesysteem voor gebruiken, of de Here-app die volledig offline navigatie aanbiedt. Gebruik je liever de Google Maps-app, maar wil je wel data besparen? Dan kan je enerzijds ervoor kiezen om mappen te downloaden op je telefoon, of je kan gebruikmaken van de Google Maps Go-app in de Play Store. Zodra je Maps Go opent, verschijnt er een notificatie dat de app in Google Chrome draait. Net als Facebook Lite is Maps Go namelijk een ‘shell’ rondom de website. Wil je navigeren, dan moet je naast Maps Go een Navigatie voor Google Maps Go-extensie downloaden.

> Download via deze link de Google Maps Go-app.

Apps van de week: bespaar data op vakantie met deze Lite-apps

YouTube Go

Wat zijn de grootste dataslurpers op vakantie? Juist: streamingdiensten als Netflix en YouTube. Heb je een sterke dataverbinding, dan kan de app zelfs automatisch de kwaliteit ophogen en gebruikt de app zelfs nog veel meer (mobiele) data. YouTube Go kan dit helpen tegen te gaan door te ‘fungeren’ als datacompressor. Bij het kijken van video's kan je daarvoor selecteren hoeveel mobiele data een video mag gebruiken en je kan zelfs offline video's bekijken, door via bijvoorbeeld wifi een video te downloaden en deze later terug te kijken. Een nadeel van de YouTube Go-app is dat hij momenteel niet in de Play Store te vinden is, en dus als losse APK geïnstalleerd moet worden.

> Download via deze link de YouTube Go-app.

Apps van de week: bespaar data op vakantie met deze Lite-apps

Andere handige Lite-apps

Apps die bovenstaande lijst niet hebben gehaald maar mogelijk wel interessant kunnen zijn, zijn Line Lite, evenals Pinterest Lite, Google Go en Assistent Go. Voor sommige apps geldt dat ze in de Play Store beschikbaar zijn, terwijl anderen – specifiek YouTube Go en Spotify Go – als APK op je telefoon geïnstalleerd kunnen worden. Gebruik jij soms Lite-apps? Laat het ons zeker weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk