Sonos sleept Google voor de rechter: diefstal van speakertechnologie?

Sonos sleept Google voor de rechter: diefstal van speakertechnologie?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Sonos en Google

Sonos is een rechtszaak begonnen tegen Google omwille van de mogelijke schending van meer dan honderd patenten. Als gevolg van een samenwerking in 2013 waarmee Sonos-speakers Google Play Music konden gebruiken heeft Google mogelijk de technologie gestolen waarmee meerdere Sonos-speakers synchroon geluid afspelen. We kennen de functie nu bij Google-luidsprekers onder de naam 'speakergroepen'.

Google lanceerde eerst de Chromecast Audio en vervolgens de Home-luidsprekers die het Sonos-patent hebben geschonden. Sonos heeft Google voor het eerst gewaarschuwd van de patentschending in 2016 en later nogmaals in 2018. Google zou daarbij de waarschuwingen hebben genegeerd met de rechtszaak tot gevolg.

Sonos One

Sonos-speakers konden al veel eerder samen muziek afspelen

Gefaalde onderhandelingen

"Google is een belangrijke partner met wie we jarenlang succesvol hebben samengewerkt, ook toen we de Google Assistent naar Sonos-luidsprekers brachten", dat zegt Sonos CEO Patrick Spence tegen The Verge. "Aan de andere kant kopieert Google schaamteloos en bewust onze gepatenteerde technologie bij het bouwen van zijn audio-producten. Ondanks onze herhaalde en intensieve pogingen van de voorbije jaren heeft Google niet de bereidwilligheid getoond om met ons aan een oplossing te werken waar we beide voordeel aan hebben", aldus Spence.

Google Home Familie

De familie van Google Home-speakers die eveneens met speakergroepen werken

Sonos claimt dat de patentschending ook plaatsvond bij meerdere producten van Google, want ook onder meer de Pixel-telefoons en de Pixelbook-Chromebooks worden in het oog gehouden. Het bedrijf van CEO Sundar Pichai zegt dan weer in een reactie aan The Verge dat het de rechtszaak betreurt. Google verkiest eerder om de onderhandelingen met Sonos verder te zetten en een oplossing te zoeken.

Sonos stelt dat ook Amazon zich schuldig heeft gemaakt aan dezelfde patentschending, maar het bedrijf verkiest naar eigen zeggen om slechts met één techgigent tegelijk een rechtszaak uit te vechten. Het valt nog af te wachten wat het resultaat wordt van de gerechtelijke stappen.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Smarthome

Dit vind je misschien ook leuk