Nokia overweegt ontgrendelbare bootloaders

Nokia overweegt ontgrendelbare bootloaders

Nokia en Android

In 2013 nam Microsoft een groot gedeelte van Nokia over en de afgelopen jaren kwam een einde aan de naam van Nokia op de mobiele telefoon-wereld: iets wat tien jaar geleden onmogelijk leek.

Dit jaar zien we Nokia echter weer langskomen op een aantal interessante smartphones die op Android draaien. Deze smartphones worden uitgebracht door HMD Global, een bedrijf dat opgericht is door onder andere voormalig Nokia-personeel. Recentelijk kwam een nieuw vlaggenschip, de Nokia 8, uit.

Bootloaders

De bootloader wordt op smartphones gebruikt om het besturingssysteem te laden. Bij Android wordt gebruik gemaakt van een beveiligde bootloader die controleert of er niet met het besturingssysteem geknoeid is. Deze bootloader is vergrendeld, wat inhoudt dat het zonder hacks niet mogelijk is om een nieuwe, niet-officiële versie van Android te installeren.

Op Twitter laat Chief Product Manager Juho Sarvikas van HMD Global weten dat de bootloader van de nieuwe Nokia 8 niet op een officiële manier te ontgrendelen is. Dat houdt in dat het niet mogelijk is om aangepaste Android-versie te installeren zonder dat er gebruik gemaakt wordt van beveiligingslekken. Bekende beveiligingslekken worden maandelijks in beveiligingsupdates gedicht, waardoor dit voor mensen die graag met hun Android-versie knutselen slecht nieuws is.

Sarvikas laat weten dat de bootloader niet te ontgrendelen is vanwege beveiligingsredenen. Wanneer de bootloader niet ontgrendeld kan worden, is het dus lastig om een aangepaste, niet-gecontroleerde Android-versie te installeren met alle beveiligingsimplicaties van dien.

Nokia overweegt ontgrendelbare bootloaders

Op Twitter kreeg hij echter veel kritiek van mensen die aangeven zelf te willen beslissen of ze dit risico willen lopen. Daarbij sluit Sarvikas niet uit dat het op een later moment wel mogelijk gaat worden: hij bedankt de mensen voor hun inzichten en suggesties en geeft aan met de CTO van het bedrijf te hebben afgesproken te kijken naar de mogelijkheden. Op korte termijn zullen er echter geen veranderingen in het beleid plaatsvinden, maar de opties voor de toekomst blijven open.

Bron: Twitter

Lees meer over:
Custom ROMs

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer