KPN zal vanaf 2022 geen 3G meer aanbieden

KPN zal vanaf 2022 geen 3G meer aanbieden

Laurence Arnold

door Laurence Arnold

Laatst geüpdatet

3G stopt bij KPN

KPN zal vanaf januari 2022 stoppen met 3G. Dit heeft de provider bekend gemaakt. Mensen die geen 4G op hun smartphone hebben zullen vanaf dan op 2G overgaan. Dit netwerk is gemaakt voor bellen en sms'en. KPN was al het gebruik van 3G aan het afbouwen om 4G breder in te kunnen zetten door frequenties van 3G over te zetten naar 4G.

Het aantal mensen zonder 4G is geen hoog percentage: van de klanten bij KPN heeft al 95% een smartphone geschikt voor 4G. De provider denkt dat de komende jaren dit percentage nog verder zal stijgen. Dit is een logische aanname, aangezien bijna geen smartphones meer zonder 4G worden gelanceerd. De huidige chipsets worden steeds moderner, en volgend jaar zullen de eerste exemplaren met 5G ook al uitkomen.

KPN volgt met deze stap Vodafone. Deze provider maakte eerder al bekend in 2020 te stoppen met 3G. Mensen die dit niet hebben zullen ook hier worden overgezet naar 2G. Om een landelijk dekkend netwerk van 4G te maken zullen frequenties van 3G voor 4G worden gebruikt, zo zei Vodafone. Beide providers volgen een soortgelijke strategie, waarbij Vodafone een veel kortere tijdsperiode hanteert.

4G is veel sneller dan 3G en ook beter geschikt in drukke steden. De maximale theoretische snelheid van 3G ligt op 43 mpbs, 4G gaat tot 150 mpbs en het meest recente 4G+ gaat tot 225 mpbs. Deze laatste is enkel nog in steden te vinden en nog niet landelijk dekkend. Ondertussen daalt het gebruik van 3G: de meest recente cijfers laten zien dat in het laatste kwartaal van 2017 ongeveer 13% van alle mobiele data via 3G verliep. Ook verbruiken we steeds meer mobiele data: gemiddeld 1GB per maand.

Via: NU.nl

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk