Is usb-c in 2024 de enige oplader voor telefoons in de EU?

Is usb-c in 2024 de enige oplader voor telefoons in de EU?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De Europese Commissie presenteert vandaag een wetsvoorstel dat een universele oplader afdwingt voor smartphones die in de Europese Unie worden verkocht. Verwacht wordt dat usb-c de standaard zal worden, maar lidstaten moeten het eerst nog eens worden over het voorstel.

Universele oplader in de EU

Er wordt al jarenlang over gesproken, maar nu komt het plan voor een universele oplader toch echt dichterbij. De EU voerde in 2018 al onderzoek naar de eventuele voordelen van een universele telefoonoplader. Twee jaar geleden volgde het verdict: zo'n oplader is handiger voor de consument en het helpt om de hoeveelheid elektronisch afval terug te dringen.

Vandaag stelt de Europese Commissie een wetsvoorstel voor die de universele oplader in de EU invoert. Dat meldt een anonieme bron bij Reuters. De Commissie kiest voor usb-c als standaard, omdat die technisch het beste is.

Is usb-c in 2024 de enige oplader voor telefoons in de EU?

Tegen 2024

Volgens een onderzoek dat de Europese Commissie in 2018 voerde, kwam de helft van de verkochte telefoons met een micro-usb-poort. 29 procent gebruikte toen usb-c en 21 procent had een Lightning-poort. Toch is het gebruik van usb-c al jarenlang in de lift, en we zien de poort ook bij budgettelefoons.

Gerelateerde artikelen

Apple gebruikt al langer usb-c voor zijn iPads en MacBooks, maar iPhones verschijnen nog steeds met Lightning. Het bedrijf van CEO Tim Cook is dan ook de grootste tegenstander van een universele standaard. Zodra het wetsvoorstel wordt ingediend ,zullen de Europese lidstaten het nog eens moeten worden in het parlement. Als dat lukt, zal de nieuwe standaard dan tegen 2024 worden ingevoerd.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk