Internetten, bellen en sms'en in de EU zonder extra kosten wordt verlengd tot 2032

Internetten, bellen en sms'en in de EU zonder extra kosten wordt verlengd tot 2032

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben een akkoord bereikt over de nieuwe roamingverordening. In dit akkoord worden de huidige verordeningen, die sinds 2017 gelden, verlengt tot 2032. Dit betekent dat we nog minimaal tien jaar kunnen bellen, sms’en en internetten in de EU zonder extra kosten.

Net als thuis

In de nieuwe verordening staat vermeld dat men dezelfde kwaliteit moet ervaren als thuis. Vandaar dat ze het de toepasselijke naam ‘Roaming like at home’ hebben gegeven. Als je bijvoorbeeld beschikt over een 5G-abonnement, dan moet je hiervan ook gebruik kunnen maken in een ander EU land. Een netwerk van een andere aanbieder zou dan het netwerk moeten overnemen middels roaming. Een techniek die ervoor zorgt dat je telefoon automatisch een ander netwerk kiest. Kleine kanttekening hierbij is wel dat er een gelijkwaardig netwerk beschikbaar moet zijn. Als dit niet het geval is, zouden providers dit aan hun gebruikers moeten melden. Zo staat er in de verordening.

Gerelateerde artikelen

Thierry Breton, commissaris voor Interne Markt binnen de EU, zegt hier nog het volgende over: ‘’Vakanties doorbrengen in Griekenland, Oostenrijk of Bulgarije. Klanten of leveranciers in Italië of Estland bezoeken. Naar het buitenland reizen zonder je zorgen te hoeven maken over de telefoonrekening, dit is voor alle Europeanen een tastbaar onderdeel van de ervaring van de interne markt van de EU. Vandaag zorgen we er niet alleen voor dat deze ervaring blijft bestaan, maar we upgraden deze ook: betere kwaliteit, betere dienstverlening, nog meer transparantie.’’

Noodsituaties

In de nieuwe verordening wordt er verder uitgebreid ingegaan op noodcommunicatie. Men zou in de EU beter toegang moeten krijgen tot deze communicatie en meer informatie hierover moeten krijgen. Instellingen moeten er dan ook voor gaan zorgen dat mensen beter worden geïnformeerd over de mogelijkheden om toegang te krijgen tot nooddiensten. Zo moet men beter geïnformeerd worden over de mogelijkheden van 112, maar moet men ook meer informatie krijgen over beschikbare apps die beschikbaar zijn voor noodcommunicatie. De nieuwe roamingverordening gaat in op 1 juli 2022.

Internetten, bellen en sms'en in de EU zonder extra kosten wordt verlengd tot 2032

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk