Inloggen in Europa met DigiD vanaf nu mogelijk, zo werkt het

Inloggen in Europa met DigiD vanaf nu mogelijk, zo werkt het

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

DigiD is erkend als Europees inlogmiddel onder de eIDAS-verordening. Vanaf nu kunnen Nederlanders dus met hun DigiD inloggen bij Europese overheidsinstellingen én bij overheidsinstanties in andere Europese landen. Hoe werkt het precies?

eIDAS?

eIDAS staat voor 'Electronic Identities and Trust Services'. Het is een soort elektronisch identificatiemiddel welke ervoor zorgt dat een inwoner van een desbetreffend Europees land, zich kan identificeren in een ander Europees land. Zodra een nationaal elektronisch identiteitsbewijs door de Europese Commissie is goedgekeurd, kan deze ook in andere Europese landen gebruikt worden. En dit laatste is nu het geval met DigiD. Met het Nederlandse elektronische identiteitsbewijs, je DigiD, kun je nu namelijk ook inloggen bij overheidsinstanties van andere Europese landen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je in het buitenland zou willen studeren.

Inloggen in Europa met DigiD vanaf nu mogelijk, zo werkt het

ID, rijbewijs of paspoort koppelen  

Om gebruik te maken van DigiD in andere Europese landen, dien je je ID, rijbewijs of paspoort eenmalig aan je DigiD te koppelen. Dit moet ter verificatie. Dit is daarnaast alleen mogelijk met de DigiD-app én het ID-bewijs dient te zijn uitgegeven na 13 maart 2021. Dit alles is nu overigens mogelijk omdat DigiD nu aan de Europese eisen én richtlijnen voldoet om officieel te worden erkend als Europees inlogmiddel.

De Europese Unie werkt op dit moment ook aan één digitaal identiteitsbewijs, die voor alle Europeanen zal moeten gelden. Mogelijk vervangt dit bewijst de huidige eIDAS-verordening.

Meer over DigiD

De DigiD-app kennen we natuurlijk allemaal als de app waarmee je kunt inloggen bij diverse websites en overheidsinstanties. Onder andere de volgende websites worden ondersteund: Studentenreisproduct.nl, Studielink, DUO en de Belastingdienst.

Op Androidworld besteden we zo nu en dan ook aandacht aan de DigiD-app. Zo brengen we je onder andere nieuws over veranderingen in de app, maar geven we je ook informatie over fraudeurs die middels DigiD-fraude geld proberen te 'verdienen'.

Wat vind jij van het nieuws dat DigiD nu ook in andere landen in Europa gebruikt kan worden? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

DigiD

DigiD

Wat is DigiD? Met je DigiD kun je laten zien wie je bent als je op internet iets regelt. Of dat nou bij de overheid is, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds.&nb ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk