Honderden bedrijven vragen Trump om handelsoorlog met China te beëindigen

Honderden bedrijven vragen Trump om handelsoorlog met China te beëindigen

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Vele honderden bedrijven roepen president Trump in een brief op om het handelsoorlog met China opnieuw te bekijken en tot een oplossing te komen. De Amerikaanse burger draait volgens de bedrijven namelijk op voor het conflict.

Brief aan Trump

In totaal 661 bedrijven verzoeken Amerikaanse president Donald Trump in een brief om opnieuw met China in gesprek te gaan over een handelsovereenkomst, meldt NU.nl. Volgens de bedrijven waaronder Walmart, Levi Strauss en Primark draaien Amerikaanse bedrijven op voor de aan China opgelegde sancties, niet China zoals de bedoeling was. 

In mei legde de regering-Trump eenhandelsverbod samen met een pakket aan verhoogde importtarieven op aan China op dat ervoor zorgde dat het Chinese Huawei zijn Android-licentie verloor. De Verenigde Staten verdenkt de Chinese overheid ervan Huawei-apparatuur te gebruiken voor spionage. Huawei is momenteel druk bezig met het opzetten van een Android-alternatief.

[readmore articles="199644"]

Vanwege het handelsverbod is chipmaker ARM ook genoodzaakt om de samenwerking met Huawei te verbreken. Hierdoor kan Huawei zelf geen chipsets meer ontwikkelen met HiSilicon, omdat deze gebruik maakt van de architectuur van ARM. Ook Qualcomm en Intel zijn gestopt met de handel met Huawei wat de wereldwijde uitrol van 5G-netwerken in de weg zou kunnen staan.

Kirin 980

[readmore articles="188281"]

Amerikaanse burger betaalt

Trump heeft naast Huawei nog meer Chinese bedrijven op een zwarte lijst staan waardoor het voor Amerikaanse bedrijven onmogelijk is geworden om producten van deze Chinese bedrijven af te nemen. Deze bedrijven voorzien grote gevolgen voor de Amerikaanse economie. Niet alleen zal het conflict resulteren in een verlies van twee miljoen Amerikaanse banen, ook het Amerikaanse BBP zal met één procent afnemen en een gemiddeld Amerikaans gezin zal er flink voor in de buidel moeten tasten.

De briefschrijvers zijn het ermee eens dat de Chinese handelspartners zich moeten houden aan mondiale handelsregels en geloven dat dit doel ook bereikt kan worden zonder de Amerikaanse burger hiermee te belasten.

De bedrijven hopen dus dat Trump een nieuwe handelsovereenkomst met China sluit die een einde maakt aan de handelsoorlog. Deze oplossing is in het belang van beide landen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk