Google voor de rechter wegens illegaal verzamelen van locatiegegevens

Google voor de rechter wegens illegaal verzamelen van locatiegegevens

Google wordt voor de rechter gesleept door de procureurs-generaal van de Amerikaanse staten Texas, Indiana en Washington. Het techbedrijf zou locatiegegevens van gebruikers hebben verzameld door gebruik te maken van misleidende tactieken. De locatiegegevens werden benut om doelgerichter te kunnen adverteren. Dit melden de procureurs-generaal in de openbare aanklacht.

Illegaal verzamelde gegevens

Google zou met een aantal apps de locatie van telefoons zijn blijven tracken, ook al hadden de gebruikers de functie uitgeschakeld. Het gaat hier over telefoons die werken met het Android-besturingssysteem van Google. Volgens de aanklagers zou het illegaal verzamelen van de locatiegegevens plaats hebben gevonden tussen 2014 en 2019. Zij vinden ook dat Google verwarrende en tegenstrijdige instellingen gebruiken. Dit maakt het dan moeilijker voor de gebruiker om het delen van gegevens af te zetten. In 2018 stelden onderzoekers ook al vast dat Google je locatie bijhoudt, ook als je de functie uitgeschakeld hebt. Een jaar daarvoor kwam Google om dezelfde reden in het nieuws.

"In werkelijkheid hebben consumenten die Google-producten gebruiken geen andere mogelijkheid dan het bedrijf toestaan hun locatie te verzamelen, op te slaan en te gebruiken, ongeacht de instellingen die ze kiezen" 

De aanklagers

Googles reactie

The Verge vroeg Google om te reageren op de rechtszaak. De techgigant antwoordde dat ze alle beschuldigingen ontkent. "De procureurs-generaal starten een zaak op basis van onjuiste en verouderde beweringen over onze instellingen", zegt een woordvoerder van Google.

Sta jij Google toe om je gegevens bij te houden? Of heb je die mogelijkheid op deze manier al uitgeschakeld? Laat ons weten waarom in de reacties onder dit artikel.

Google
De Google-app op telefoons is een van de meest gebruikte apps. Niet alleen bevat het Google Zoeken, maar ook Google Assistent, je Google-account, herinneringen, zoek ..

Meer info

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Google? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

Lees meer over:
Privacy Google

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties