Gerucht: 'Qualcomm maakt nieuwe Snapdragon-chip met AV1-videocodec'

Gerucht: 'Qualcomm maakt nieuwe Snapdragon-chip met AV1-videocodec'

Qualcomm wil zijn volgende processor: Snapdragon 8 Gen 2 voorzien van AV1-videocodec. Dit betekent dat de chip beter kan omgaan met Netflix en YouTube, waardoor de apps minder energie en data verbruiken.

Snapdragon 8 Gen 2

Protocol schrijft dat het de specificaties van de chip heeft gezien, waarin het zou gaan om de SM8550, wat naar verluid de Snapdragon 8 Gen 2 is. We moeten er nog wel even op wachten, want volgens het medium zou de chip pas eind dit jaar bij fabrikanten arriveren. Dat betekent dat we in 2023 pas smartphones zullen zien met die gloednieuwe chip.

Het zou de eerste keer zijn dat Qualcomm met deze ondersteuning komt op een chip. Wel hebben bepaalde andere chips het al, zoals veel nieuwe smart-televisies. MediaTek-processoren hebben al AV1-codec sinds 2020, dus het is ook op bepaalde smartphones te vinden.

AV1-codec

Natuurlijk ligt het niet vast dat die chip inderdaad wordt voorzien van de gewilde AV1-codec, want wie weet wordt er tijdens de ontwikkeling nog het een en ander veranderd. We verwachten echter van wel. AV1 wordt gemaakt door de Alliance for Open Media, wat een soort teamverband is tussen Intel, Amazon, Nvidia, Netflix, Microsoft, Google en Mozilla.

De organisatie is opgericht om te zorgen dat er een betere manier is om video’s te verkleinen zodat ze snel over netwerken kunnen worden verstuurd. Dat is met AV1 ook al goed gelukt: de codec zorgt in de meeste gevallen inderdaad voor een hogere kwaliteit van de stream.

Gerucht: 'Qualcomm maakt nieuwe Snapdragon-chip met AV1-videocodec'
Wat zal Gen 2 ons verder nog gaan brengen?

Samsung Galaxy S22

Er zijn nog geen smartphones met de nieuwe chip van Qualcomm aangekondigd, laat staan dat de chip zelf al is onthuld. Maar als Protocol gelijk heeft, dan duurt dat vast niet lang meer. Mocht je willen ervaren hoe het is om die AV1-codec te hebben, dan kun je kiezen voor een Samsung Galaxy S22, want die heeft deze codec wel al.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Qualcomm-chips? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

Lees meer over:
Qualcomm YouTube Netflix

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties