Facebook heeft lijst van risicovolle personen die het bespioneert

Facebook heeft lijst van risicovolle personen die het bespioneert

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

BOLO

Personen die een mogelijke bedreigingen kunnen vormen in de ogen van Facebook worden automatisch door het sociale netwerk op de voet gevolgd. De apps van het bedrijf worden dan gebruikt op de locatie van die personen in kwestie te volgen, dat raakt onlangs bekend op de Amerikaanse nieuwszender CNBC.

Facebook heeft een zogenaamde 'be on lookoot (BOLO)-lijst' van mensen die een bedreiging kunnen vormen. Je komt op de lijst als je bijvoorbeeld naar Facebook een dreigbrief stuurt, maar even goed als de algoritmes detecteren dat je berichten met expliciet taalgebruik schrijft over Facebook of CEO Mark Zuckerberg. Al kom je even goed op de lijst als je een ex-medewerker bent van het bedrijf.

Facebook Portal

Facebooks Portal smart speaker

Privacyschending

Als de dreiging groot genoeg wordt geacht, kan Facebook vervolgens de eigen apps gebruiken op de locatie van individuen te allen tijde te bepalen. Die informatie wordt doorgespeeld aan de eigen beveiligingsmedewerkers of aan de autoriteiten. Oud-medewerkers van Facebook, die deel uitmaakten van de beveiliging van Facebook stellen dat het bedrijf de privacy schendt van veel gebruikers.

Facebook zelf vindt dan weer dat de BOLO-lijst geen bedreiging vormt voor de privacy van gebruikers. "We hebben strikte regels om de privacy van mensen te beschermen en we houden ons aan alle privacywetten en aan de gebruikersvoorwaarden van Facebook”, dat zegt een woordvoerder van het bedrijf tegenover CNBC. “De suggestie dat ons beveiligingsteam te ver zou gaan, klopt niet.”

Op de BOLO-lijst is een naam en foto te zien van de personen die gevolgd worden en daarnaast wordt ook de reden voor de bezorgdheid vermeld samen met de locatie. 0,1 procent van de Facebook-gebruikers zou deel uitmaken van de lijst, dat zijn 270.000 mensen op een totaal van 2,7 miljard.

Like Likes Facebook

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk