Duurzamer online shoppen: check deze 5 slimme tips

Duurzamer online shoppen: check deze 5 slimme tips

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

De logistieke sector en pakjesbezorgers hebben het de laatste jaren drukker dan ooit. Voornamelijk november en december zijn zeer drukke maanden, met Singles Day, Black Friday, Cyber Monday en de decemberfeestdagen in aantocht. Webwinkels leveren steeds grotere inspanningen om te verduurzamen, maar ook de consument kan een duit in het zakje doen. Dit zijn vijf duurzame opties om tijdens het online shoppen in het achterhoofd te houden.

Druk, drukker, drukst

Om de hoge druk aan te kunnen, beginnen webwinkels steeds eerder met hun Black Friday-aanbiedingen, zodat de bestellingen verspreid kunnen worden over een langere periode. Dat valt tevens goed samen met de wens om duurzame aankopen te doen. Volgens BeCommerce, een vereniging van bedrijven die actief zijn binnen de ecommerce-branche, leveren webwinkels steeds grotere inspanningen om duurzaam te ondernemen. Zo geeft de webshop vaak zelf aan wat de meest duurzame levermethode is voor de consument.

Maar ook de consument kan duurzamer online winkelen door de volgende drie tips op Black Friday of tijdens de rest van het jaar te volgen.

1. Heb je het product echt nodig?

Vraag jezelf af of je het product echt nodig hebt. Misschien kan je het ook van iemand lenen of het product tweedehands aanschaffen.

2. Beperk het aantal retourzendingen

Bekijk de productbeschrijvingen en foto’s zorgvuldig op de webshop, zodat je zeker bent van jouw aankoop.

3. Bestel bij één webshop

Zorg ervoor dat je je aankopen bij één webwinkel doet en laat meerdere producten tegelijkertijd komen.

4. Kies voor een groene bezorgoptie

Haal je pakketje te voet of met de fiets af aan een afhaalpunt of een parcel locker, kies voor een levering op het werk of kies voor een groene ‘last mile delivery’ door de webwinkel. Vermijd spoedbestellingen, want daarvoor worden meestal meer bezorgkilometers gemaakt.

5. Vermijd dat de bezorger twee keer moet leveren

Volg het traject van jouw bestelling zorg ervoor dat er iemand thuis is om het pakketje te ontvangen. Wijzig het tijdstip of de plaats van de levering indien nodig.

Hou jij al rekening met deze vijf duurzame tips? Heb je nog andere tips om duurzaam te winkelen? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

Duurzamer online shoppen: check deze 5 slimme tips

Heb je tips of ideeën voor de themaweek op Androidworld?

Deze week staat Androidworld in het teken van de themaweek Telefoons en duurzaamheid. Heb jij een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens deze themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel (check ook onze Android-app). Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk