Maximumtarief bellen in de EU is vastgesteld op 19 cent

Maximumtarief bellen in de EU is vastgesteld op 19 cent

EU-telecomakkoord

Naast het maximumtarief voor bellen, is er ook een limiet gesteld voor de kosten voor een sms. Een sms mag niet meer dan 6 cent kosten. Deze maatregel volgt op de afschaffing van de extra roamingkosten die medio 2017 van start ging. Eén en ander moet nog officieel worden gemaakt. Als dit is gebeurd, hebben de lidstaten twee jaar de tijd om de wetgeving in hun land door te voeren.

Het akkoord moet er ook voor zorgen dat er meer wordt geïnvesteerd in 5G-netwerken en glasvezelbreedband. EU-commissaris Mariya Gabriel legt uit: "De nieuwe Europese afspraken stimuleren investeringen in nieuwe technologie als 5G, zorgen voor meer concurrentie en zijn goed voor de Nederlandse consument. Zo gaan Nederlanders profiteren van het feit dat de kosten voor bellen naar een ander EU-land door maximum tarieven worden beperkt. Een mooie vervolgstap, nadat in 2017 al de hoge roaming-tarieven voor datagebruik en mobiel bellen in de EU zijn afgeschaft. Ook hebben consumenten straks meer te kiezen, omdat onze vaste netwerken voor andere aanbieders kunnen worden opengesteld."

Meerdere telecomaanbieders op vaste netwerken mogelijk

Niet elke telecomaanbieder is in staat om een eigen netwerk aan te leggen naar een woning of bedrijf. De Europese Commissie vindt het daarom open netwerktoegang belangrijk voor de concurrentie tussen aanbieders van telecomdiensten. Dit bevordert ook de keuzemogelijkheden voor consumenten en bedrijven. Het opnemen van extra mogelijkheden voor een nationale toezichthouder om deze toegang te garanderen was een belangrijke Europese wens van Nederland. Zo kunnen meerdere bedrijven telefonie- en internetdiensten aanbieden via een kabel-, koper- of glasvezelnetwerk.

Eén 112-waarschuwing voor Europa

Daarnaast is in het akkoord afgesproken dat in de gehele EU één 112-waarschuwingssysteem komt bij calamiteiten. Nederland heeft dit als enige lidstaat al operationeel onder de naam NL-Alert.

Via: Rijksoverheid

Lees meer over:
Algemeen nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties