ACM onderzoekt machtsmisbruik Google rond Play Store-betalingen

ACM onderzoekt machtsmisbruik Google rond Play Store-betalingen

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De dating-app Tinder heeft in ons land een klacht ingediend tegen Google. De ACM begint vooronderzoek naar mogelijk machtsmisbruik rond Googles betaalsysteem dat verplicht is om te gebruiken in in de Play Store. Eerder is ook Apple op de vingers getikt.

ACM-onderzoek Google

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is een vooronderzoek begonnen nadat het is benaderd door de Match Group, het moederbedrijf van Tinder. Dat weet de NOS. Er zijn twee manieren waarop Google zijn macht zou misbruiken in de Play Store: dating-apps mogen op dit moment geen eigen betaalsysteem gebruiken en ze mogen ook niet verwijzen naar andere betaalsystemen.

Als je dus met andere woorden een abonnement op Tinder neemt, dan verloopt die betaling in de Play Store waardoor Google een commissie opstrijkt tot 30 procent van het aankoopbedrag. Dat leidde eerder al tot onvrede bij ontwikkelaars die apps in de Play Store aanbieden.

Eenvoudig akkoord?

Google is ook niet de enige die kritiek te verduren krijgt, want Apple hanteert een vergelijkbaar beleid in zijn App Store. Eerder heeft de Match Group al een slag tegen Apple thuisgehaald nadat het om dezelfde reden klacht had ingediend in de ACM. Apple moet daarom in Nederland een uitzondering inbouwen waardoor specifiek datingapps in Nederland een eigen betaalsysteem kunnen toepassen. In totaal heeft de ACM voor 50 miljoen euro aan dwangsommen opgelegd bij Apple.

Gerelateerde artikelen

Bij Google lijkt er intussen een nieuwe wind te waaien omtrent zijn Play Store-beleid en betaalsysteem. Het bedrijf heeft plannen om ontwikkelaars toe te staan om onder voorwaarden hun eigen betaaloplossing aan te bieden. Op dit moment test Google al een dergelijk systeem in samenwerking met Spotify.

Mogelijk zal het moederbedrijf van Tinder dus relatief makkelijk met Google tot een akkoord komen. Veel moeilijker is dan weer de zaak tussen Google en de Europese Commissie die nu in hoger beroep is. Daar hangt Google een boete van 1,49 miljard euro boven het hoofd.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste technieuws in Nederland over Google? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk