Androidworld
Androidworld
04 oktober 2013 11:06 uur
Afgelopen week werd bekend dat er waarschijnlijk advertenties getoond gaan worden in Gmail. Dit werd gevonden in de broncode van de Android-applicatie van Gmail. Wij hebben het eerste bewijs dat er ook daadwerkelijk advertenties getoond worden.

Gmail

Gmail wordt op veel Androidtoestellen meegeleverd en is dan ook één van de meest gebruikte mail-applicaties. Afgelopen week werd door een analyse van de APK (het installatiebestand) bekend, dat er voorbereidingen waren getroffen voor het tonen van advertenties in de mobiele applicatie. Wij hebben de eerste screenshot ontvangen waarin dit soort advertenties te zien zijn. Op dit moment is deze alleen te zien in het 'Reclame-tab'. Dit was overigens de eerste en enige keer dat de tipgever een advertentie zag. Een andere tipgever liet weten deze week ook advertenties op dit tabblad te hebben gezien, maar zijn HTC One X+ begaf het voordat hij een screenshot kon doorsturen. 

Het is wel vreemd op dit screenshot dat het 'hamburgermenu' niet zichtbaar is in de linkerbovenhoek, dit is bij de Gmailversies op de redactie wel het geval. De screenshot is in ieder geval gemaakt op een Nexus 7 (2013) met build-nummer: JSS15R. 

Onderstaand een screenshot van het versienummer. Dit is de laatst beschikbare Gmail-versie in de Play Store.

Advertenties voor iedereen

Het feit dat de advertenties zichtbaar zijn voor bepaalde gebruikers, kan duiden op een publieke gebruikerstest die door een select aantal gebruikers gezien wordt. Het lijkt nu dus bevestigd dat er op korte termijn advertenties getoond worden op het Reclame-tabblad van de Android-applicatie van Gmail.

Thijs, bedankt!

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
Gmail

Gmail

Google Inc.

Gmail is de mailapplicatie van Google en wordt standaard op vele toestellen meegeleverd. Het is onder andere mogelijk om berichten in te delen  met labels en filters. Gmail is geschikt voor zowel smartphones als tablets en synchroniseert ook met de browserversie van deze maildienst. Gmail voor Android is een veelgebruikte en zeer uitgebreide mail-app die door velen gebruikt wordt en ook geschikt voor het importeren van bijvoorbeeld POP- of IMAP-mail.

Gmail
Communicatie | Versch... | Verschilt... |

Ruud Caris

Oprichter van Androidworld.nl, gadgetliefhebber , Redbull-drinker en Android-enthousiasteling. Ooit begonnen met de ADP1, nu o.a. Nexus 5, Nexus 7, Nexus en Google Glass.

Reacties

 • theuntje

  Is dit enkel voor tablets of ook mobiel. Op telefoon kan het nog wel storend werken

  • John

   Geen last van gebruik sinds kort "boomerang" voor android, een gmail app met een voor mij perfecte layout. Is nog volop in ontwikkeling en nu nog gratis. Heeeft een aantal leume opties, zoals later de mail versturen. En mail tijdelijk verbergen en op een nader bepaalde datum weer tevoorschijn laten komen in je mailbox.

  • TheSame1

   Als AdFree dit niet blokkeert ga ik een andere e-mail app gebruiken voor mijn Gmail. Ik heb nooit advertenties in mijn apps en dat wil ik zo houden behalve als de ads niet storend zijn.

   • darkneon

    Wat een freeloaders hier op de wereld, als gratis moeten krijgen zonder zelfs een beetje reclame ervoor moeten bekijken!

   • EnerG

    Zonder reclame geen Google, Zonder Google geen Android, Zonder Android Apple World domination. Oke, een beetje overdreven. Maar wat ik ermee wil zeggen is: Dat regeltje in Gmail, who cares? Vind het zelf ook op PC niet storend. Ze moeten natuurlijk geen storende vormen aan gaan nemen. @darneon, het wordt inderdaad een beetje triest op vandaag.

   • Dunkin' Donut

    Ik hoop dat je kan betalen om van de advertenties af te komen. Ik ben zo tevreden over Gmail dat een paar euro per maand geen probleem is.

   • TheSame1

    Hoezo freeloader? Ik koop bijna al mijn apps. En in de apps waar altijd reclame in voorkomt blokkeer ik het. Ik betaal liever voor een app die reclame vrij is dan dat ik de hele tijd banners zie. Overigens zei ik ook dat het me niks uitmaakt zolang het niet storend is.

   • pintoil

    Reclame is altijd storend en irritant ik ken geen andere soort.

  • darkneon

   En dan ook nog reclame van die oplichters van vistaprint!

  • Huh?

   Google staat een beetje onder druk van hun aandeelhouders. Die vinden het niet zo leuk dat Google veel tijd en geld aan Android spendeert en er weinig voor terug krijgt. Dit zal 1 van de akties van Google zijn om Android winstgevend te maken.

   • Ryan

    En wat als je geen gebruik maakt van die speciale tabs? Dan gewoon in je inbox zeker?

    • Rapnovski

     Nou ik heb de 4.6 (836823) al op mijn xperia z (custom rom). Ik kan jullie vertellen dat er geen advertentie zichtbaar is! Dit komt door Adaway app, welke ik via xda heb kunnen downloaden. Gelukkig had ik eerst een backup van mijn oude Gmail gemaakt.

    • simon

     Google now geeft de advertenties ook in een andere stijl aan bij de zoekresultaten zoals in gmail

     • witte witte

      Dat was het mooie van gmail,geen reclame. Ben toen die tijd overgestapt van hotmail naar gmail, in verband met reclame.....bende

      • bertis501

       Wacht wel af en als er teveel advertenties komen zoek ik wel een oplossing. Voorlopig nog even Gmail.

       • Renate1970

        Ik zie het inderdaad ook op mijn pc onder gmail. Moet zeggen kan niet zeggen dat het storend is. In de echte inbox verschijnt het namelijk niet het is meer in de rubrieken.

        • Apollo89

         Voorlopig kan ik nog downgraden naar de vorige (advertentievrije) versie door naar de app-info te gaan en 'updates verwijderen' te kiezen. Dan krijg ik terug de versie die in de firmware van mijn Xperia Z (10.3.1.A.2.67) zit ingebakken en dat is versie 4.5.2-714156. Indien je dan een nog oudere versie zou krijgen, dan kan je manueel upgraden naar 4.5.2-714156 m.b.v. het APK-bestand: http://d-h.st/DoZ

         • sgalaxyace

          Het niet verschijnen van een hambugermenu in Gmail gebeurt wanneer je in de primaire inbox op een kopje van een andere box (als reclame) klikt.

          • Helsie

           sgalaxyace: dat is niet waar. Ik heb het hamburgermenu óók in de andere boxen/tabs. Het hamburger menu verandert bij mij pas naar het in het screenshot getoonde plaatje (met het < teken) als ik een mailtje opent.

         • pik

          Gewoon niet updaten .

          • Kees

           Ik heb een business account bij Google. Krijg daarom geen reclame in mij mail box en tot dusver zie ik het ook niet mobiel verschijnen. Heb de bewuste versie 4.6 al geïnstalleerd. Dat kost je dan wel € 50,- / jaar maar brengt heel veel voordelen. Dit is er dus een van.