‘Snapdragon Wear 3300-chipset moet Wear OS sneller laten werken’

‘Snapdragon Wear 3300-chipset moet Wear OS sneller laten werken’

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Snapdragon Wear 3300

Februari 2016, het is een hele tijd geleden, was het startpunt voor Qualcomm’s eerste chipset voor Googles eigen smartwatch-platform, Wear OS. Toentertijd werd de 'Snapdragon Wear 2100', nog op de Snapdragon 400-chipset gebaseerd, een chip afkomstig uit mei 2012. Qualcomm kwam richting het einde van 2018 met de Snapdragon Wear 3100; grote veranderingen werden al verwacht, maar bleven uit. Naast alle stokoude Cortex-A7-kernen van ARM bracht Qualcomm een coprocessor om energie te besparen, sneller werd hij er echter niet door.

Qualcomm Snapdragon Wear 3100-processor voor smartwatches

In 2018 introduceerde Qualcomm de verouderde 'Wear 3100'-chipset

Gelukkig lijkt Qualcomm het licht te hebben gezien, zo blijkt uit informatie van XDA. Qualcomm zou een hint hebben achtergelaten, in de aparte code op zijn CodeAurora-dienst. Volgens de website, gaat het specifiek om toevoegingen aan de DTS: Device Tree Source. In deze code, brengt Qualcomm de verwijzingen aan naar specifieke Qualcomm-chipsets. ‘SDW3300’ en ‘sdw3300-bg-1gb-wtp.dts’, zijn in de code verwijzingen naar de nieuwe Snapdragon Wear 3300-chipset. Als de informatie van deze bron juist zijn, dan is het mogelijk dat Googles Wear OS in de nabije toekomst stukken sneller werkt.

ARM Cortex-A53

Dat heeft te maken met een anders stukje informatie, Qualcomm zou immers stoppen met het gebruiken van de stokoude Cortex-A7-kernen. In plaats daarvan wisselt het naar nieuwe kernen, de Cortex-A53's. Geheel nieuw zijn de processorkernen niet, maar het verschil blijft immens. Tussen 2011 (lanceringsdatum A7) en 2018, toen de A53-kernen werden geïntroduceerd, is de techniek een stuk sneller geworden. Deze nieuwe Wear OS-chipset moet ook een stuk zuiniger zijn door de stap van 28- naar het kleinere 12nm chip-procedé van Qualcomm: zo moet de batterij van smartwatches langer mee kunnen gaan.

Android Wear OS horloges

Alle Wear OS-horloges maken gebruik van Snapdragon Wear-chipsets

Wanneer Qualcomm de nieuwe Wear OS-processor precies uit zal brengen, blijft nog wel onbekend. Als de processor nog in 2019 wordt geïntroduceerd, zullen we vermoedelijk in 2020 wachten voordat er een smartwatch op het platform verschijnt. Zo was ook te zien met de Snapdragon Wear 3100: pas in 2019 was de eerste smartwatch op het nieuwe platform beschikbaar. Wel zou het zo kunnen zijn dat er meer interesse is voor de nieuwe chipset vanuit smartwatch-fabrikanten. Een sneller horloge, en 'langere accuduur', zijn immers oplossingen van kritiekpunten die we vaak hebben geuit bij Wear OS-horloges.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Wearables

Dit vind je misschien ook leuk