Samsung Gear S3 officieel: smartwatch moet 'echt horloge' worden

Samsung Gear S3 officieel: smartwatch moet 'echt horloge' worden

Samsung Gear S3 vermomd als normaal horloge

Samsung verwacht de komende jaren een enorme groei van het aantal verkochte wearables en voorziet dat 2017 het jaar gaat worden waar smartwatches de early adopter-fase ontgroeien en deze slimme horloges mainstream gaan worden.

Volgens het Zuid-Koreaanse bedrijf worden er dit jaar in Europa zo'n 5,5 miljoen wearables verkocht en daarvan is maar liefst 31% een smartwatch. Samsung verwacht dat volgend jaar de verkopen van smartwatches zullen verdubbelen.

Wanneer smartwatches een grote groep mensen aan moeten spreken, dan betekent dat volgens Samsung ook dat een smartwatch er meer uit moet gaan zien als een normaal horloge. Vorig jaar introduceerde het bedrijf, ook tijdens de IFA, de Gear S2 in twee edities. Naast een smartwatch met klassieke uitstraling, de Gear S2 Classic, was er ook de Gear S2 Sport. De sport-uitvoering lijkt min of meer overbodig te zijn geworden: beide nieuwe Gear S3-varianten hebben de benodigde sensoren aan boord om als sportwatch gezien te kunnen worden en daarnaast heeft Samsung nog de Gear Fit 2, de fitness-wearable met gebogen scherm.

De Gear S3 Classic en Gear S3 Frontier hebben allebei een klassieke uitstraling gekregen, waarbij de Frontier-uitvoering net wat meer neigt naar een sporthorloge. Onder andere door de 'stoerdere' knoppen, die rechthoekig zijn en meer een carbon-uitstraling hebben, moet deze uitvoering er ook wat robuuster uitzien.

Altijd aan-display

Volgens Samsung zijn de top 3 redenen voor de aankoop van de Gear S2 geweest het design, de accuduur en de water- en stofdichtheid. Het bedrijf zegt dan ook te hebben geprobeerd te verbeteren op deze punten. Op het gebied van design zagen al dat er gekeken is naar 'normale horloges' om het design nog dichter bij klassieke horloges te leggen.

Een andere manier waarop het bedrijf meer richting normale horloges wil gaan, is door het invoeren van een verbeterd always on-display. Waar het voorheen mogelijk was om een viertal kleuren te gebruiken voor de watchface in stand-by-stand, kunnen nu de volledige 16 miljoen kleuren gebruikt worden. Daarnaast zal ook in stand-by-modus een secondewijzer zichtbaar zijn en dat zou volgens Samsung minimaal extra accuverbruik betekenen.

Omdat de smartwatch nu meer mainstream moet worden heeft Samsung er ook voor gekozen om standaard horlogebandjes te gaan ondersteunen. Je kunt dus voortaan standaardbandjes (22 mm) op de markt of bij de juwelier kopen en deze gebruiken als alternatief bandje voor de Gear S3.

GPS en tot vier dagen accuduur

Een goede accuduur staat ook hoog op het verlanglijstje van smartwatch-kopers en Samsung biedt met de 360 mAh-accu van de Gear S3 naar eigen zeggen drie tot vier dagen aan accuduur bij normaal gebruik. Hoe dat in de praktijk uit zal pakken gaan we uiteraard later zien wanneer we het apparaatje uitgebreid reviewen.

De Gear S3 krijgt ook een ingebouwde GPS-chip en dat houdt in dat je bijvoorbeeld een rondje hardlopen of wandelen vast kunt leggen zonder dat je daar een smartphone bij in de buurt hoeft te hebben. Het apparaatje bevat ook andere interessante sensoren, zoals een hoogtemeter en een barometer. Net als zijn voorganger heeft de Gear S3 ook een hartslagsensor aan boord.

De bediening van de Gear S3 gebeurt door een combinatie van het tikken op het aanraakscherm en het draaien aan de rand van de smartwatch. Deze manier van bedienen werd in het algemeen erg goed ontvangen bij de Gear S2.

Qua software draait de Gear S3 op Tizen 2.3.1 en volgens Samsung zijn daar inmiddels meer dan 10.000 apps voor beschikbaar. De smartwatch wordt aangedreven door een Dual-core 1 GHz-processor. Aan boord is er 768 MB aan werkgeheugen en 4 GB aan opslag die gebruikt kan worden om muziek op te slaan.

Het ronde 1,3 inch-scherm van de smartwatch heeft een resolutie van 360 bij 360 pixels en wordt beschermd door Gorilla Glass SR+. De afmetingen zijn 46,1 bij 49,1 bij 12,9 millimeter. De Frontierversie weegt 62 gram en de Classic-uitvoering is slechts 57 gram zwaar. Beide uitvoeringen zijn draadloos op te laden.

Beschikbaarheid

Samsung zal de Gear S3 Classic en Gear S3 Frontier in het vierde kwartaal van dit jaar gaan verkopen. Beide uitvoeringen krijgen een adviesprijs mee van 399 euro.

Naast de Gear S3 Classic en Gear S3 Frontier zal Samsung de halverwege dit jaar aangekondigde Gear Fit 2 en de twee Gear S2-varianten blijven verkopen. Volgens het bedrijf zal de Gear S2 een prijsverlaging krijgen en zo dienstdoen als instapmodel voor smartwatch-kopers.

Lees meer over:
Samsung Gear S3

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer