'Google werkt opnieuw aan augmented reality-bril: dit weten we al'

'Google werkt opnieuw aan augmented reality-bril: dit weten we al'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Na de Google Glass-bril werkt het bedrijf aan een nieuwe augmented reality (AR)-headset. Er zijn verschillende vacatures waarin Google stelt dat het medewerkers zoekt die een besturingssysteem voor AR zullen ontwikkelen, maar ook om de benodigde hardware te maken.

Google AR-headset

Google trok de aandacht van de hele wereld toen het de Glass-bril voorstelde in 2013. AR is een technologie waarbij virtuele informatie getoond wordt terwijl je rondkijkt in de echte wereld, anders dan VR waarbij je virtuele informatie ziet als je rondkijkt in een virtuele omgeving. Beide technologieën maken al jarenlang een evolutie voor, maar met AR zijn er meer praktische toepassingen mogelijk.

Hoewel Glass een eyecatcher was, was de algemene consensus dat Google te vroeg met zijn augmented reality-product is komen aandraven. Enerzijds was de technologie nog niet helemaal klaar, maar AR was in de hoofden van mensen nog een brug te ver. We zijn inmiddels bijna negen jaar later en alles wijst erop dat Google zijn AR-plannen weer uit de vriezer haalt.

Gerelateerde artikelen

Vacatures

Het bedrijf gaat momenteel actief op zoek naar een nieuw team van medewerkers die zowel de software als hardware voor een AR-product moeten ontwikkelen, dat heeft 9To5Google ontdekt. We ontdekken alvast dat het apparaat met een camera komt en dat Google werkt aan een eigen besturingssysteem dat vermoedelijk op Linux gebaseerd is. Kennis van het Linux-besturingssysteem is in de vacatures een vereiste.

De Xiaomi Smart Glasses

De Xiaomi Smart Glasses

"Ons team bouwt de software die de hardware van onze augmented reality (AR)-producten beheert en bedient", staat te lezen in een vacature voor 'Senior Software Developer, Embedded, Augmented Reality OS'. "Deze software draait op AR-apparaten en staat het dichtst bij deze hardware. Zodra Google nieuwe producten toevoegt aan zijn AR-portfolio, dan is het OS Foundation-team het eerste softwareteam dat met deze nieuwe hardware aan de slag gaat."

De concurrentie zat niet stil

Verder is er veel onduidelijkheid over wat we precies van de nieuwe AR-producten mogen verwachten. We weten bijvoorbeeld nog niets over de functionaliteiten, en het is ook niet duidelijk of de apparaten gericht zijn op consumenten, bedrijven of beide doelgroepen.

Zeker is wel dat Google nog steeds het potentieel van AR ziet en er graag meer op wil inzetten. Het bedrijf is inmiddels niet de enige speler die zulke producten ontwikkelt. Denk onder meer aan de Smart Glasses van Xiaomi, de Ray Ban van Meta, het gelekte Samsung-project en de vandaag aangekondigde OPPO Air Glass.

Ben jij benieuwd naar wat we van Google te zien krijgen? Zou jij wel een AR-bril op je neus willen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Wearables

Dit vind je misschien ook leuk