Contactonderzoek met wearables
De Nederlandse CoronaMelder werkt vanaf september en in België wordt er nog volop gewerkt aan een app voor contactonderzoek. Bij zo'n app gebruik je je smartphone om aan de hand van het bluetooth-signaal te bepalen of je een risicovol contact hebt gehad met personen uit je omgeving. Vervolgens krijg je in geval van besmetting met het virus een melding.
De Bluetooth Special Interest Group (SIG) is ervan overtuigd dat wearables ook voor contactonderzoek kunnen worden gebruikt. Door wearables met bluetoothtechnologie in te schakelen kan je bepaalde groepen van gebruikers bereiken die om een waaier van redenen geen gebruik maken van telefoons. In de eerste plaats denkt SIG dan aan ouderen en kinderen die misschien geen telefoon hebben, maar wel een fitnesstracker, een smartwatch of een andere soort van armbandje met bluetooth.
130 partners
In een verklaring zegt SIG dat er geen reden is waarom bluetooth wearables geen onderdeel zouden moeten zijn van het netwerk voor contactonderzoek. Al hangt er veel af van de welwillendheid van fabrikanten, want zij moeten hun apparaten laten werken met Googles en Apples systeem voor contactonderzoek. De SIG werkt daarvoor met 130 verschillende partners samen om hun producten compatibel te maken met het oog op privacy.
De Nederlandse CoronaMelder werkt enkel op toestellen met iOS 13.5 op Android 6.0 Marshmallow, en het zou dus een goede zaak kunnen zijn om aan de hand van wearables meer mensen bij het onderzoek van de GGD te betrekken. Wat denk jij ervan? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.