Bezorgdheid rond Googles aankoop van Fitbit neemt wereldwijd toe

Bezorgdheid rond Googles aankoop van Fitbit neemt wereldwijd toe

Google en Fitbit

Vorig jaar maakte Google bekend dat het Fitbit overneemt voor een bedrag van 2,1 miljard dollar. Verschillend privacyautoriteiten buigen zich binnenkort over die kwestie en 20 organisaties wereldwijd uiten nu samen hun bezorgdheid in een persmededeling. Dat meldt Reuters. Het gaat om groepen zoals Public Citizen in de VS, Access Now in Europa en Privacy International.

De privacygroepen maken zich vooral zorgen omtrent de persoonlijke gegevens die Fitbit bewaart van zijn gebruikers. Google maakte eerder al in een verklaring bekend dat het bij de Fitbit-aankoop vooral om de hardware ging en niet om die gebruikersgegevens, maar daar stellen de privacyautoriteiten zich openlijk vragen bij.

Beelden van de fitnesstracker

Fitbit Charge 4

"Ervaringen uit het verleden leren ons dat toezichthouders erg voorzichtig moeten zijn met beloftes van de twee partijen die bij de aankoop zijn betrokken omtrent het gebruik van de gegevens van het aangekochte bedrijf", blijkt uit de mededeling van de 20 privacygroepen. "Regulators moeten ervan uitgaan dat Google in de praktijk de totaliteit van Fitbits momenteel onafhankelijke, heel gevoelige gegevens zal combineren met zijn eigen data. Zeker omdat het Googles winsten ten goede komt"

Onderzoek Europese Commissie

De 20 privacy- en gegevensbeschermingsorganisaties roepen toezichthouders op om Google duidelijke beperkingen op te leggen. "Een mogelijkheid is om strikte en uitvoerbare regels op te leggen die het gebruik van de data beperken." In Europa wordt Googles Fitbit-deal onderzocht door regulators van de Europese Commissie die op 20 juli een uitspraak zal doen. Tegelijk zien we Googles eerste, voorzichtige stappen om diensten zoals Google Assistent te integreren in Fitbit-horloges.

Ben jij een Fitbit-gebruiker en maak jij je eveneens zorgen om Googles belangen bij deze aankoop? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Bezorgdheid rond Googles aankoop van Fitbit neemt wereldwijd toe

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties