Lollipop voor Android Wear officieel: custom watchfaces, heel veel custom watchfaces

Lollipop voor Android Wear officieel: custom watchfaces, heel veel custom watchfaces

Custom watchfaces

Een populair onderdeel van moderne smartwatches is het aanpassen van de 'wijzerplaat'. Deze custom watchfaces zijn volop voor Android Wear te vinden, ondanks dat daar eigenlijk nog helemaal geen ondersteuning voor was. De nieuwe, op Android 5.0 gebaseerde, versie van Android Wear heeft die ondersteuning wel.

Door de officiële ondersteuning kunnen ontwikkelaars geanimeerde watchfaces maken die alle functionaliteit hebben van de officiële watchfaces. Met de vernieuwde Android Wear-app voor smartphones kunnen gebruikers een custom watchface instellen en aanpassen. Ook de populaire watchface-app Facer maakt gebruik van de nieuwe mogelijkheden.

De nieuwe wijzerplaten kunnen ook interessante informatie binnenhalen, zoals weergegevens of agenda-items. De custom watchfaces worden daarmee niet alleen mooier, maar dus ook nuttiger.

De video hieronder laat voor ontwikkelaars zien hoe ze gebruik kunnen maken van de Android Wear Watch Face API. Voor eindgebruikers is de video gedeeltelijk minder interessant, maar de voorbeelden van wat mogelijk is, zijn ook zeker leuk voor 'normale' gebruikers.

Eigen Play Store-categorie

Android Wear-applicaties krijgen een eigen categorie in de Google Play Store. Er was al eerder een lijst met apps die ondersteuning bieden voor Android Wear in de Play Store te vinden, maar deze wordt nu uitgebreider. Ontwikkelaars kunnen hun app aanmelden en als de app aan de richtlijnen voor Android Wear-apps voldoet, zal Google deze na controle opnemen in de lijst met Wear-apps.

De eerste lading custom watchfaces kun je hier in de Google Play Store bekijken. Er is al een hele verzameling beschikbaar, met onder andere een watchface van Despicable Me, Pacman, Plants vs Zombies en zelfs een officiële watchface van Porsche.

Andere mogelijkheden

De Android 5.0-versie van Android Wear heeft volgens bronnen ook nog andere mogelijkheden, maar die worden door Google nog nergens genoemd. Er zou bijvoorbeeld de mogelijkheid zijn om de smartwatches in een theater-modus te zetten, waardoor deze bijna geen licht uitstraalt, zodat mede-bioscoopgangers niet worden verblind. Ook zouden er meer mogelijkheden zijn voor mensen met een visuele beperking en kleurenblinden.

Daarnaast is het nu mogelijk om in te zien hoeveel van de accu een bepaalde app gebruikt, of hoeveel opslag een app in beslag neemt. De nieuwe versie zou ook minder stroom verbruiken en maakt het mogelijk om kaarten die je per ongeluk weggesleept hebt, weer terug te halen.

Beschikbaarheid

De komende weken wordt de update naar de op Lollipop-gebaseerde Android Wear-versie uitgerold naar alle smartwatches die draaien op Android Wear, zoals de Moto 360, LG G Watch, G Watch R, Samsung Gear Live, Sony SmartWatch 3 en ASUS ZenWatch. Het kan dus nog even duren voordat jouw smartwatch geüpdatet is.

De officiële Android Wear-app zal vanaf vandaag ook geüpdatet worden. De nieuwe versie van Android Wear werkt net als zijn voorganger met smartphones met Android 4.3 en hoger.

Bron: Officiële Google Blog

Lees meer over:
Wear OS

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties