De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

Zo zie je in Google Maps welke locaties rolstoeltoegankelijk zijn

Laura Jenny
Laura Jenny
8 januari 2023, 19:55
2 min leestijd
Zo zie je in Google Maps welke locaties rolstoeltoegankelijk zijn

Lees verder na de advertentie.

Ga je op pad met iemand in een rolstoel of heb je zelf een lichamelijke uitdaging waardoor je er baat bij hebt als een plek die je bezoekt rolstoeltoegankelijk is? Google Maps kan je helpen. Google Maps biedt sinds 2018 informatie over welke locaties (attracties, maar ook toiletten) rolstoeltoegankelijk zijn. Dit is alles wat je over deze handige functie moet weten.

Rolstoeltoegankelijkheid op Google Maps

Het is niet zo tof, maar als je zelf niet in een rolstoel zit, dan zit een foutje soms in een klein hoekje. Dan boek je vol enthousiasme een workshop smartlappen zingen: blijk je er twee trappen voor op te moeten. Het is goedbedoeld, maar het is simpelweg niet zo’n warm welkom voor iemand die slecht of simpelweg niet ter been is. Even een blik werpen op Google Maps kan jou en die persoon enorm helpen. Daar hoef je gelukkig weinig moeite voor te doen:

  1. Open Google Maps
  2. Ga naar je profiel (het bolletje met je initialen of je foto)
  3. Ga naar Instellingen
  4. Ga naar de Toegankelijkheidsinstellingen
  5. Schakel de informatie voor rolstoelgebruikers in
  6. Vervolgens zie je als je een locatie opzoekt een klein rolstoelicoontje als het een plek is waaraan mensen in een rolstoel zonder problemen een bezoek kunnen brengen

Het is jammer dat Google het niet standaard heeft aanstaan, want het kan bedrijven -en personen- bewuster maken van toegankelijkheid. Bovendien is het maar een klein icoontje: het stoort niet. Als je dan tikt op de ‘meer informatie’ bij een locatie, dan kun je specifiek zien wat er zoal rolstoeltoegankelijk is: de toilet, de parkeerplaats en de ingang bijvoorbeeld. Heel praktisch.

Opties voor blinden missen

Tipgeefster Katty (dank je wel!) mist nog wel informatie voor blinden: Maps is op dit moment vooral toegankelijker voor een bepaalde groep mensen. Het zou geweldig zijn als daar meer informatie aan wordt toegevoegd, zodat ook mensen met een visuele beperking wat beter hun weg kunnen vinden in onze grote wereld vol leuke attracties en geweldige horecagelegenheden. 

Ook hier zou dat niet alleen voor blinden prettig zijn, maar ook voor mensen die blinden in hun vriendengroep of onder hun collega’s hebben. Daarnaast kan het voor meer bewustwording zorgen onder bedrijven. Vaak kun je op heel eenvoudige wijze iets doen om makkelijker bezoekbaar te worden voor mensen met een lichamelijke uitdaging.

Wist jij dat deze functie bestond? Gebruik je hem? Laat het weten in de reacties bij dit artikel.

Google Maps: Navigatie en OV

Google LLC

6,8
Gratis
Via Google Play

Afbeeldingsbron: RomainVirtuel

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

20 januari 2023, 13:31

Die tips voor blinden zijn eerder loopinstructies. Je zou ze normaal onder wandelopties of navigatieopties moeten vinden, maar ze zijn nog niet beschikbaar, enkel in USA en Japan.
Mbt. toegankelijke trottoirs etc. ik heb ooit eens voorgesteld in een toegankelijkheidsforum van Google om het mogelijk te maken het voetgangersicoontje aan te passen, waarbij die aanpassing dan aangepaste routes zou kunnen opleveren. Stel dat je dan een figuurtje met trolly of persoon met hooggehakte schoenen of iemand met rollator zou selecteren, dan zou (in mijn scenario) daar de looproute aan aangepast moeten worden. Toegankelijkheid is echt geen kwestie van enkel personen met beperking, iedereen kan er baat bij hebben. Accessibility is geen modewoord of flashy toevoeging, het is noodzakelijk. In de straat waar ik woon, voel ik geen verschil tussen fietspad en trottoir. Soms loop ik onbedoeld op het fietspad, omdat er allerlei spullen (fietsen, brommers, …) tegen de gevels staan. Soms roepen fietsers dan naar me dat ik in hun weg loop. Ik draai me dan om en zeg dan dat ik dat niet gezien had. Meestal slikken ze dan hun woorden wel weer in. Maar als trottoirs minder vol hindernissen zouden staan en je op een of andere manier het verschil kan voelen tussen trottoir en fietspad (nee, niet enkel andersgekleurde stenen, aub) dan hinderen weggebruikers elkaar minder.

10 januari 2023, 10:33

Zou ook voor straten ed heel handig zijn. Zijn heel wat trottoirs waar je niet op of af kan. Maar mooi begin.

9 januari 2023, 10:45

Thanks hoor is een mooie aanvulling voor als je iemand heb in je familie of vrienden kring