Zo zet je met twee tikken de zaklamp aan op je Android-telefoon

Zo zet je met twee tikken de zaklamp aan op je Android-telefoon

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Tot nu toe kon het nooit zo makkelijk, maar sinds Android 13 kun je door twee keer op de achterkant van je telefoon te tikken de zaklamp aanzetten. Handig als je hem echt snel nodig hebt. Maar: wel knap lullig als jouw telefoon nog niet -of misschien wel nooit- de upgrade naar Android 13 krijgt. Geen nood: er is een app waarmee je alsnog kunt zorgen voor die twee-keer-tikken-oplossing voor licht.

Wat heb je nodig?

De app die je nodig hebt heet heel toepasselijk ‘TapTapFlashlight’. Check voordat je de app downloadt wel even of je telefoon het niet al kan. Google heeft het namelijk niet uitgevonden. Xiaomi voegt het bijvoorbeeld ook al langere tijd toe aan zijn toestellen. Check dus eerst even of je niet al zoiets hebt op je smartphone. We gaan je nu -afhankelijk van je situatie- uitleggen hoe je kunt aanzetten dat je je zaklamp via een paar tikken op de rug van je smartphone aan kunt zetten.

De zaklampfunctie zit al op de Pixel 7

De zaklampfunctie zit al op de Pixel 7

Op Android 13

Heb je een wat nieuwere smartphone die al is voorzien van Android 13? Dan is het heel makkelijk om de functie te vinden. Je gaat hiervoor naar het instellingenmenu en dan ‘Systeem’, ‘Gebaren en bewegingen’ en dan zie je de sneltik-optie. Vanuit daar is er een knop voor de zaklamp en als je daarop sneltikken aanzet, dan kun je vanaf dat moment met twee tikken op de rug van je toestel zorgen dat je zaklamp aangaat. Er schuilt wel een addertje onder het gras: je kunt deze nieuwe mogelijkheid alleen gebruiken als je telefoon is ontgrendeld. Dus het hele idee van je telefoon meteen uit je zak halen en snel een zaklamp tevoorschijn toveren is hiermee volledig in de soep gelopen.

Zo zet je met twee tikken de zaklamp aan op je Android-telefoon

TapTap Flashlight gebruiken

Je moet hem misschien online buiten de Google Play Store om downloaden en niet iedereen vindt dat een even fijne gedachte. Mocht je dat wel willen doen, dan kun je TapTap Flashlight gebruiken. Deze open source-app is een soort kopie van de mogelijkheid op Android 13. Ook hier hoef je niet iets op je scherm voor te doen (behalve ontgrendelen) en ben je bij je zaklamp door twee keer te tikken. De app heeft toegang nodig tot de toegankelijkheidsopties van je telefoon. De app heeft hierdoor wel de toestemming om de content van je scherm te lezen, dus besef je of je dat ervoor over hebt.

Vervolgens heb je de mogelijkheid om batterij-optimalisatie van je smartphone uit of juist aan te zetten voor deze app en verder is het vooral een kwestie van instellen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen of je heel hard wil tikken of juist wat zachter. Dat laatste kan onhandig zijn, omdat hij dan erg gevoelig is afgesteld en misschien vaker dan je wil de zaklamp aanzet. Nu heb je daar overdag niet zoveel last van qua licht, maar als je niet doorhebt dat je je zaklamp de hele tijd aan hebt, dan kan je batterijduur enorm snel achteruit hollen.

Zo zet je met twee tikken de zaklamp aan op je Android-telefoon

Ben je iemand die ’s nachts niet helemaal het licht wil aanzetten maar juist zijn telefoon gebruikt om je een weg te manoeuvreren naar het toilet, of doe jij hem even snel aan om in je tas te zoeken terwijl je voor je voordeur staat wanneer je ’s avonds thuiskomt? De bovenstaande tips gaan je dan zeker helpen met dat beetje licht in je leven. Succes!

Meer weten over Android 13? Check dan onze speciale Android 13-pagina.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk