Zo vind je in Google Maps de coördinaten van een plaats

Zo vind je in Google Maps de coördinaten van een plaats

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

In Google Maps kan je coördinaten van plaatsen vinden. Die gegevens kan je dan weer gebruiken in gps-toestellen of andere kaartenapplicaties. Het is een universeel systeem dat overal wordt begrepen. Wij laten zien hoe je coördinaten terugvindt met Google Maps op je telefoon of pc.

Google Maps-coördinaten

Google Maps is een ontzettend krachtige tool die door een grote groep gebruikers wordt omarmt. De app staat bekend om zijn uitstekende zoekfunctie en enorme database aan bekende plaatsen die je makkelijk kan delen. Anderen met wie je plaatsen deelt, krijgen dan een linkje dat leidt naar Maps.

Dat is mooi voor Google, omdat je zo automatisch mensen naar hun app leidt, maar het is geen deelmethode die universeel werkt. Geografische coördinaten zijn dat wel. In principe kan je dankzij coördinaten dan met elke kaart, kaarten-app of gps-systeem aan de slag om een specifieke plaats op te zoeken. We leggen je uit hoe je coördinaten terugvindt in Maps op je telefoon en via de webversie op je pc.

Coördinaten vinden in de Google Maps-app

Je kan in Maps de coördinaten van een plaats bekijken als je een pin plaatst op de kaart. Dat doet je door een punt lang ingedrukt te houden. Wie enkel met de zoekfunctie naar een stad, een adres of een interessante plek zoekt, krijgt geen coördinaten te zien. Toch kan het wel handig zijn om eerst te zoeken zodat je snel dichter bij het specifieke punt komt waarvan je de coördinaten wil ontdekken. We leggen het uit in onderstaand stappenplan:

 1. Open Google Maps
 2. Veeg over het scherm of gebruik de zoekfunctie om dichtbij bij de plek te komen waar je coördinaten wil ontdekken
 3. Zoom vervolgens zorgvuldig in op die specifieke plaats
 4. Plaats je vinger en houdt lang ingedrukt tot een rode speld verschijnt
 5. Veeg het onderste schermgedeelte waar een adres of Geplaatste speld staat omhoog
 6. Je ziet link een blauw icoontje met een speld. Tik rechts ervan met je vinger op de coördinaten om ze automatisch te kopiëren
 7. Je kan ze vervolgens vanuit elke app delen door te plakken.
Zo vind je in Google Maps de coördinaten van een plaats

Coördinaten vinden met Google Maps op je pc

Google Maps werkt op je pc via de website op een vergelijkbare manier. Je vindt coördinaten niet terug door naar een bestemming te zoeken, enkel door een spelt te plaatsen op de kaart. Al kan de zoekfunctie ook hier wel helpen om een plek sneller te vinden. Volg onderstaande stappen:

 1. Ga naar google.com/maps
 2. sleep met je muis over de kaart of gebruik de zoekfunctie om dichtbij bij de plek te komen waar je coördinaten wil ontdekken
 3. Zoom vervolgens zorgvuldig in op die specifieke plaats met het muiswiel of de plus- en min-knoppen.
 4. Klik op de specifieke plaats
 5. Onderaan verschijnt een pop-up-melding en klik onder de vetgedrukte naam van de plaats op de coördinaten
 6. Je kan de coördinaten nu makkelijk met je muisaanwijzer selecteren
 7. Klik met de rechtermuisknop en kies Kopiëren
 8. Je kan ze vervolgens waar je maar wil delen door te plakken.
Zo vind je in Google Maps de coördinaten van een plaats

Meer Google Maps-tips

Google Maps is een populaire app die regelmatig nieuwe functies krijgt. Je vindt bij ons dus heel wat tips over Google Maps. Dit is een selectie:

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Google Maps? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze nieuwe AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

Maps: Navigatie en OV

Maps: Navigatie en OV

Google Maps is de populaire applicatie van Google als het gaat om kaarten en navigatie. Google Maps bevat gratis gedetailleerde kaarten van over de hele wereld waarb ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk