Zo typ je speciale karakters en symbolen op een Chromebook

Zo typ je speciale karakters en symbolen op een Chromebook

Wat doe jij meestal als je een euroteken moet typen? Google je het woord euroteken en kopieer je het symbool? Of ga je voor de échte manier: Alt, Ctrl en 5 tegelijkertijd? Op een Chromebook gaat het typen van speciale symbolen vaak net even anders, maar daar zijn handigheden voor.

Chromebooktoetsenbord

Kijk je naar een gewoon QWERTY-toetsenbord, dan kun je veel speciale tekens vaak al standaard als extra optie op elke knop vinden. Op een Chromebook werkt dat vaak net even anders. Daar vind je niet zomaar alle tekens. Gelukkig kun je jezelf Unicode-snelkoppelingen leren. Unicode is het systeem waarmee je speciale symbolen en karakters kunt typen. Je typt hiervoor een code in je computer en dan verschijnt het daaraan linkende symbool op je scherp. Die codes bestaan overigens ook op Windows-computers, maar daar is het vaak toch net even anders.

In dit artikel concentreren we ons op de Chromebook. Wil je een speciaal teken typen, dan kun je bijvoorbeeld een Google Doc openen. Vervolgens kies je voor Ctrl+Shift+U tegelijk en je laat ze tegelijk los. Typ dan de code voor het symbool dat je wil gebruiken, zoals 2014 (streepje) en toets enter. Je ziet het streepje dan verschijnen. Lukt het niet, probeer het dan nog eens of controleer of de code die je gebruikt wel klopt. Er zijn er honderden, dus je hoeft je zeker niet te schamen.

Codes om symbolen te typen

Sowieso hoef je die ook niet allemaal uit je hoofd te kennen, maar het is wel slim om de tekens die je vaak gebruikt wel uit je hoofd te leren. Op de Chromebook zijn een aantal tekens die handig zijn om te onthouden, omdat ze net even anders zijn, namelijk:

Symbool  Code
–  2013
—  2014
•  2022
…  2026
°  00B0
© 00A9
® 00AE
£ 00A3
¥ 00A5

Emoji tikken

Wil je geen gewone karakters gebruiken, maar emoji maken, dan is het handig om bij het typen rechts naast je cursor te klikken. Er verschijnt een menu waarvan een optie ‘Emoji’ is. Wanneer je die opent krijg je een emoji-menu. De keuze is vervolgens aan jou welke smiley of welk icoontje je wenst in te zetten. Zijn al die codes om te onthouden te veel werk? Zet dan een extensie in, zoals utf-8 and unicode characters. Hierbij krijg je een lijstje te zien met karakters en hoef je alleen te kopiëren en te plakken. (Thanks 9to5Google)

Zo typ je speciale karakters en symbolen op een Chromebook

Je hoeft je met een Chromebook dus zeker niet een gehandicapte te voelen omdat niet alles op je toetsenbord wordt voorgekauwd. Hopelijk kun je goed overweg met de codes, maar als je liever een extensie gebruikt: lekker doen.

Heb jij nog andere handige foefjes of extensies met dit doel? Laat het achter in de reacties.

Alle AW Basics-artikelen

Dit artikel is onderdeel van onze AW Basics. Dat zijn artikelen voor degenen die meer willen weten over de basisbeginselen van Android, of hun Androidtelefoon. Deze howto's, tips, en achtergrondartikelen zijn voor zowel beginners als gevorderden interessant! Je vindt hier op Androidworld het complete overzicht van alle AW Basics.

Lees meer over:
Emoji Chromebooks AW Basics

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties