Zo start je je Android-telefoon op in de veilige modus

Zo start je je Android-telefoon op in de veilige modus

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Start je telefoon telkens weer opnieuw op? Loopt hij vast? Is hij traag, zonder dat daar een goede reden voor is? De kans is groot dat je een app hebt gedownload die rommelt met je telefoon. Gelukkig is er een oplossing: de veilig modus. Dit is een manier om je telefoon in een soort basismodus op te starten, waardoor hij niet wordt gestoord door de betreffende app. Zo werkt de veilige modus.

Wanneer gebruik je de veilige modus?

Zoals we hierboven aangaven, gebruik je de veilige modus in verschillende situaties. Hieronder een overzicht:

  • Bij vastlopende apps: Door je telefoon in veilige modus op te starten, kun je kijken of het probleem is opgelost. Zo niet, dan veroorzaakt een door jou geïnstalleerde app waarschijnlijk het probleem. Schakel dan de veilige modus uit en verwijder één voor één de apps die je hebt geïnstalleerd. Zo kan je zien of het probleem verdwijnt als je een bepaalde app hebt verwijderd.
  • Als je telefoons telkens vastloopt of opnieuw start: Dit probleem kan ook met een app te maken hebben. Je kan dat de stappen hierboven uitvoeren.
  • Bij apps die malware of andere narigheid bevatten: In dit geval hebt je een app gedownload die malware of ransomware bevat. Dit zijn tekenen dat er van dat soort apps op je mobiel staan. Volg ook in dit geval de stappen hierboven.

Gerelateerde artikelen

Telefoon opstarten in de veilige modus

Hoewel het van je telefoon afhangt hoe je hem in de veilige modus opstart, is het bij veel Android-telefoons wel ongeveer gelijk (lees hier bijvoorbeeld hoe het bij Samsung werkt). Dit zijn de stappen om te ondernemen:

  1. Zet je toestel aan
  2. Houd de aan/uit-knop van je telefoon lang ingedrukt
  3. Houd je vinger nu een paar seconden op de virtuele knop ‘Uitschakelen’. Druk op ‘OK’ om de veilige modus vervolgens op te starten.

Schrik niet, want je toestel gaat daarna uit. Dat komt omdat hij even helemaal opnieuw moet opstarten om in die veilige modus te starten. Hierbij zijn je widgets bijvoorbeeld niet te zien, maar ook veel apps lijken te zijn gesneuveld en op het scherm ziet het er allemaal een tikkeltje anders uit dan normaal. Dat komt omdat je in de veilige modus alleen de standaard-apps ziet die er al vanaf het begin op staan. Apps als TikTok, WhatsApp, Instagram en je favoriete games worden dan tijdelijk uitgeschakeld.

Zo start je je Android-telefoon op in de veilige modus

Veilige modus uitschakelen

Lukte het niet of heb je het probleem al gevonden? Dan kan je de veilige modus weer uitschakelen en teruggaan naar het 'normale' systeem. Schakel hiervoor het toestel uit. Vervolgens druk je op de aan/uit-knop. Zodra je het logo van je telefoonmerk ziet, druk je op volume naar beneden. Houd die knop vast tot de smartphone opnieuw opstart. Kortom, die veilige modus is niet een heel openbare handeling, terwijl hij wel enorm behulpzaam is naar je telefoon toe.

Gerelateerde artikelen

Ben je klaar met de veilige modus, dan start je de telefoon opnieuw op, zoals je dat normaal ook zou doen. Mocht je toch verwachten dat het die ene app is die voor problemen zorgt, verwijder die dan zo snel mogelijk, zodat je telefoon weer functioneert zoals vanouds.

Heb jij de veilige modus recent nog gebruikt? Waarom? Laat het nu achter in de reacties.

AW Basics tips

We hebben op Androidworld een handige overzicht met al onze AW Basics-artikelen. AW Basics zijn artikelen voor degenen die meer willen weten over de basisbeginselen van Android, of hun Androidtelefoon. Alhoewel deze howto's, tips, en achtergrondartikelen voor zowel beginners als gevorderden interessant zijn! Bekijk hier al onze AW Basics!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk