Zo sla je bestanden beveiligd op in jouw Samsung-telefoon

Zo sla je bestanden beveiligd op in jouw Samsung-telefoon

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Sommige bestanden, zoals je favoriete foto's van de middelbare school of bankdocumenten, bewaar je liever op een plek waar de zon niet schijnt. Samsung biedt in zijn One UI-software de mogelijkheid om bestanden in een Secure Folder op te slaan. Hoe je bestanden in die map kan opslaan, lees je in deze korte workshop.

Bestanden veilig(er) opslaan

Foto's uit het verleden, van je identiteitskaart of andere belangrijke documenten plaats je liever niet op een apparaat dat constant de wijde wereld in gaat. Als een kwaadwillende het toestel ‘in handen’ krijgt dan kunnen zulke bestanden van onschatbare waarde zijn. Gelukkig is het wel mogelijk om dat euvel op te lossen: je kan bestanden namelijk beveiligd opslaan. Eerder schreven wij over de Files by Google-app, een van de gratis bestandsmanagers om bestanden veilig op te slaan.

Het nadeel daarvan is dat er een extra applicatie nodig is. Mocht je een Samsung-telefoon bezitten, dan is het niet nodig om een extra applicatie te downloaden. Sinds 2017 biedt Samsung namelijk de Secure Folder-app aan – een app die inmiddels in het instellingen-menu van One UI is opgenomen. Het enige dat je nodig hebt om met de app aan de slag te gaan, en dus bestanden veilig op te slaan, is een Samsung-account. Naast bestanden, biedt de Secure Folder – in het Nederlands ‘Veilige map’ – de mogelijkheid om applicaties te beveiligen.

Bestanden en apps die eenmaal in de Veilige map zijn geplaatst kunnen alleen bereikt worden door de map te ontgrendelen. Het is dus niet mogelijk voor apps buiten de map om bestanden uit deze veilige map te benaderen. Voor apps die in de Veilige map staan is dat overigens wel mogelijk. Het mag dus vanzelfsprekend zijn dat je de apps in de beveiligde map moet vertrouwen. De beveiliging van de map wordt ten slotte afgehandeld door Samsung Knox en werkt niet op Samsung-telefoons zonder Knox-ondersteuning.

Zo sla je bestanden beveiligd op in jouw Samsung-telefoon

Zo stel je de Veilige map in

Afhankelijk van de generatie van jouw Samsung-telefoon wordt de Veilige map wel of niet vanuit de doos meegeleverd. Mocht de applicatie niet meegeleverd zijn, dan kun je hem alsnog vanuit de Play Store downloaden. Op toestellen uit de Note 20 en Galaxy S21-series zal dit niet nodig zijn en kun je direct beginnen met het volgen van onderstaande stappen.

  1. Open het instellingen-menu
  2. Navigeer naar Biometrie en beveiliging
  3. Klik vervolgens op Veilige map
  4. Log, indien nodig, in met je Samsung-account
  5. Selecteer een gewenste ontgrendelingsmethode (zoals PIN) en klik op Volgende
  6. Voer het gewenste patroon, de PIN of het wachtwoord in
  7. Klik daarna op de drie puntjes in de Veilige map, gevolgd door Bestanden toevoegen
  8. Selecteer de gewenste bestanden, daarna worden ze beveiligd opgeslagen

Van foto's tot video's, PDF-bestanden en andere bestandsformaten, je kan eigenlijk alles opslaan in de beveiligde map. Klik je bij stap zeven op het +-icoontje in plaats van de drie puntjes, dan word je direct geleid naar de pagina om apps toe te voegen aan de beveiligde map. Ben jij van plan om met de beveiligde map aan de slag te gaan? Laat het ons zeker weten in de reacties onder dit artikel.

Secure Folder

Secure Folder

Secure Folder is een app waarmee gebruikers documenten, foto's, video's, contactpersonen in kunnen bewaren. Deze data wordt apart van alle andere data op het to ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk