Zo maak je een maanfoto met de Samsung Galaxy S23 Ultra

Zo maak je een maanfoto met de Samsung Galaxy S23 Ultra

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Je bent het misschien op TikTok of andere social media al tegengekomen: de maanfoto’s die Samsung Galaxy S23 Ultra kan nemen. Maar, hoe pak je dat precies aan? Spoiler: er is geen modus te kiezen zoals dat wel geldt voor voedsel.

Maanfoto's maken

De maan is altijd moeilijk te fotograferen. Probeer het maar eens op een Pixel 7 Pro: die maakt er een onherkenbare foto van met heel veel ruis. Je ziet niet vaak een smartphone die wel goed om kan gaan met de maan en dat kunnen we ze ook niet echt kwalijk nemen. Vaak is het licht van de maan enorm fel en wit, afstekend tegen de zwarte lucht. Niet voor niets gebruiken televisiemakers vaak beelden van de maan in de nacht om te laten zien hoe goed hun beeldtechnologie werkt. Hoe minder wit van de maan er buiten het ‘bolletje’ te zien is, hoe beter. En ja, hoe zwarter dat zwart van de nacht is, hoe beter.

Dat geldt niet alleen voor televisies, maar ook voor smartphones. Samsung bewijst dat dat ook wel kan, hoewel het wat onnatuurlijk voelt om bij die foto terecht te komen. Je moet namelijk gebruik maken van je camera zonder verdere modi (er wordt wel vaak gerefereerd aan 'space zoom', maar dat is niet iets dat je zelf inschakelt). Je gebruikt de normale fotografiestand. Je ziet dan de maan waarschijnlijk zoals je hem ook op andere smartphones ziet: een extreem felwitte bol (of helft) in een vol met ruis zittende zwarte nacht. Niet bepaald een succes. Hoe vreemd het ook klinkt, je moet steeds verder inzoomen op die maan.

  • Zie hieronder onze Short waarop je de Moon Shot kunt zien. Opent de video niet? Bekijk hem dan via deze link.

Samsung Galaxy S23 Ultra

Op een gegeven moment komt er dan een soort picture-in-picture beeld waarop je nogmaals ziet wat je voor je lens hebt (de maan, hoewel die echt heel ver voor de lens is). Dat betekent dat de smartphone doorheeft dat je op het punt staat een foto te maken van dat bijzondere hemellichaam. Houd hem wel vast! Want, je zal merken dat je één kleine beweging betekent dat de maan uit je vizier is. Zo ver ingezoomd zorgt dat elke milllimeter beweging meteen een kilometer is. Goed je hand stil houden dus, of een statief gebruiken. Op een gegeven moment zie je -als je goed mikt- dat de smartphone die lichte bol verandert in iets wat inderdaad erg op de maan lijkt.

Gerelateerde artikelen

Ook al denk je misschien dat het er nog steeds niet heel succesvol uit zal komen te zien, schiet toch dat kiekje maar. De telefoon zal meteen daarna gaan verwerken, waarna je zal zien dat er een daadwerkelijk een foto uitkomt met daarop de bekende tekeningen die we van de maan kennen. Mocht je vandaag nog een maanfoto willen gaan maken met je Samsung Galaxy S23 Ultra, dan heb je een goede dag uitgekozen. Waar onze snelle maanfoto die niet in de beste omstandigheden is gemaakt al indrukwekkend is, kan het nog beter: niet alleen als de maan vol is, maar ook als je een statief gebruikt en ver weg blijft van lantaarnpalen en andere lichtbronnen op aarde. Morgen is het volle maan. Een ideaal moment om hem in vol ornaat op de gevoelige plaat te leggen. Nu weet je het hoe het moet.

Heb jij een Samsung Galaxy S23 Ultra en heb jij het al geprobeerd? Deel je ervaringen in de reacties bij dit artikel.

Zo maak je een maanfoto met de Samsung Galaxy S23 Ultra

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk