Zo gebruik je Google Maps zonder internetverbinding

Zo gebruik je Google Maps zonder internetverbinding

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Google Maps, de navigatie-app van Google, bevat heel veel functies. Om van al deze functies gebruik te maken, moet je wel steeds een verbinding hebben met het internet, via wifi of mobiele data. Is die internetverbinding slecht of helemaal niet beschikbaar? Dan kan je alsnog heel eenvoudig navigeren met Maps en Androidworld legt uit hoe dat werkt.

Kun je Google Maps offline gebruiken?

Het antwoord is ja, je kan Maps gebruiken zonder dat je een internetverbinding nodig hebt. Dat komt van pas als je bijvoorbeeld ergens naartoe gaat waar internet traag is of mobiele data duur zijn, of waar je helemaal geen internetverbinding hebt. In die gevallen kan je een gebied vanuit Google Maps opslaan op je telefoon of tablet en dat gebruiken wanneer je offline bent.

Hieronder leggen we uit hoe je kaarten offline opslaat en hoe je die daarna gebruikt om zonder internetverbinding te navigeren met Google Maps.

Download een kaart

Google Maps, de navigatie-app van Google, wordt regelmatig uitgebreid met nieuwe functies. Zo ontving de app onlangs nog functies zoals een snelheidsmeter en de mogelijkheid om deelfietsen terug te vinden. Maak je regelmatig gebruik van het openbaar vervoer in Antwerpen, Gent of Brussel? Dan kan Maps je zelfs een beeld geven over de drukte op je trein, tram of bus.

 1. Open Google Maps
 2. Zorg ervoor dat je verbinding hebt met internet en bent ingelogd bij Google Maps
 3. Zoek een plaats, bijvoorbeeld Rotterdam
 4. Tik onderaan op de naam of het adres van de plaats
 5. Tik via de drie puntjes rechts bovenin op Offline kaart downloaden
 6. Selecteer het gebied dat je wil downloaden, door te vegen en in en uit te zoomen (door twee vingers op het scherm samen te knijpen
 7. Tik op Downloaden

De kaart wordt nu op de achtergrond gedownload. Zodra dit klaar is kun je zonder internetverbinding navigeren in het gebied dat je hebt gedownload. Als Google Maps merkt dat je geen verbinding meer hebt met je wifi of mobiel netwerk, zal de app automatisch overschakelen naar de offline kaart.

Standaard worden de kaarten gedownload naar het opslaggeheugen van je mobiel, maar je kan er ook voor kiezen om deze op je microSD-kaart op te slaan:

 1. Plaats een SD-kaart in je Android-telefoon of -tablet
 2. Open de Google Maps-app 
 3. Tik op je profielfoto en dan op Offline kaarten
 4. Tik rechtsboven op het ‘tandwiel’
 5. Open in het menu Downloadvoorkeuren
 6. Selecteer ‘SD-kaart’ om je kaarten op te slaan op je microSD-kaart

Kaarten automatisch updaten

De kaarten die je download blijven één maand opgeslagen. Daarna zal Google Maps de kaart automatisch verwijderen. Handig is wel dat Maps je kaart automatisch kan updaten wanneer je verbinding maakt met een wifi of mobiel netwerk, want dan verlengt het de vervalperiode automatisch met één maand.

 1. Open de Google Maps-app 
 2. Tik op je profielfoto en dan op Offline kaarten
 3. Zet beide schakelaars aan
 4. Stel je Downloadvoorkeuren in op Alleen via wifi of Via wifi of mobiel netwerk
Zo gebruik je Google Maps zonder internetverbinding

Wil je liever niet dat de kaarten automatisch worden geüpdatet? Zet in bovenstaande stap de schakelaars uit. Check wel voor je vertrek of de opgeslagen kaart up-to-date is. Je kan deze ook handmatig updaten. Zo doe je dat:

 1. Open de Google Maps-app 
 2. Tik op je profielfoto en dan op Offline kaarten
 3. Selecteer de kaart die je wil updaten
 4. Kies Updaten

Offline kaarten verwijderen

Offline kaarten zijn minimaal 15 MB groot - of moeten we klein zeggen? - maar ze kunnen ook erg groot zijn. Wanneer een land klein genoeg is, kan je zelfs het hele land opslaan in één kaart, maar dat heeft wel een gevolgen voor je opslagruimte. Zo kan je bijvoorbeeld Nederland als één kaart opslaan, maar dit neemt wel 1 GB opslagruimte in. Maak je de kaart nog wat groter en neem je er nog delen van België en Duitsland bij, dan wordt die kaart zelfs 1,3 GB groot.

Hierdoor kom je al snel in de problemen als je te weinig opslagruimte op je smartphone hebt. Daarom is het beter dat je de kaart verwijdert, als je je reis achter de rug hebt en je de kaart dus niet meer nodig hebt.

Een kaart verwijderen doe je zo:

 1. Open de Google Maps-app 
 2. Tik op je profielfoto en dan op Offline kaarten
 3. Druk op het gebied dat je wil verwijderen (of naast het gebied op de drie puntjes)
 4. Kies Verwijderen

Gebruik jij Google Maps om offline te navigeren? Welke app zou jij aanraden als offline navigeren? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel!

Zo gebruik je Google Maps zonder internetverbinding

Wil je meer weten over Google Maps? Wil je weten hoe je buitenlandse menukaarten kunt vertalen met Google Maps? Of hoe je je huis in Google Street View vervaagt? Je leest er alles over op de Google Maps-pagina.

Maps: Navigatie en OV

Maps: Navigatie en OV

Google Maps is de populaire applicatie van Google als het gaat om kaarten en navigatie. Google Maps bevat gratis gedetailleerde kaarten van over de hele wereld waarb ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk