Zo gebruik je een Android-telefoon als wifi-hotspot

Zo gebruik je een Android-telefoon als wifi-hotspot

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Met een Android-telefoon als mobiele hotspot heb je altijd een wifi-netwerk op zak. Dat is handig wanneer de kinderen onderweg naar de camping in Frankrijk nog even een serie willen kijken in de auto of als je wifi-router thuis een technische storing heeft. We leggen uit hoe de hotspotfunctie van Android werkt.

Wifi-hotspot in Android

Het kan echt een redder in nood zijn, de hotspotfunctie van je Android-telefoon. Stel je werkt met je laptop op een luchthaven of in een eetcafé in Spanje, maar de lokale wifi werkt gewoon te sloom. Of werkt de wifi wel vlot, maar verbind je om privacyredenen liever niet met een openbaar netwerk? Misschien heeft je vriend geen mobiele data meer en wil je hem even uit de brand helpen?

Gerelateerde artikelen

In veel verschillende gevallen biedt de hotspotfunctie van Android een uitweg. Je telefoon gebruikt dan je mobiele dataverbinding om een wifi-hotspot te maken waar andere apparaten mee kunnen verbinden. Afhankelijke van de kwaliteit van je mobiele netwerk kan zo'n hotspot een handige tijdelijke vervanger zijn voor wifi. Zo stel je een hotspot in op je Android-telefoon.

Stappenplan

Een wifi-hotspot instellen in Android werkt ietwat vergelijkbaar met een wifi-netwerk. Je kan de naam instellen van je netwerk en je kiest zelf een wachtwoord dat je moet gebruiken op alle apparaten die met de hotspot verbinden.

  1. Ga naar Instellingen
  2. Kies Netwerk en internet
  3. Druk op Hotspot en tethering
  4. Tik op Draagbare hotspot of wifi-hotspot
  5. Druk op Wachtwoord hotspot en vul een sterk wachtwoord in
  6. Verander eventueel de naam van je hotspot
  7. Zet de hotspot aan met de schakelaar
  8. Verbind je apparaten

Houd er wel rekening mee dat de instellingenmenu's op Android-telefoons kunnen variëren. Als je met bovenstaande stappen de functie niet vindt, kan je 'hotspot' invoeren via de zoekfunctie van de instellingen. Zodra je voor de eerste keer de instellingen van je hotspot hebt veranderd, kan je nadien de hotspot sneller activeren vanuit de snelle instellingen van je telefoon. Veeg tweemaal omlaag op het scherm en zoek naar een Hotspot-knop in de snelle instellingen. Je kan het netwerk ook opslaan op je verbonden apparaten zodat ze automatisch verbinding maken wanneer je hotspot actief is.

De hotspotfunctie in de instellingen van Android

De hotspotfunctie in de instellingen van Android

Let wel op

We schreven al dat de hotspotfunctie van je telefoon een tijdelijke vervanger kan zijn voor wifi, maar dat woord 'tijdelijk' is belangrijk. Je moet namelijk tijdens het gebruik van een hotspot je dataverbruik in de gaten houden zodat je nooit meer data verbruikt dan inbegrepen is in je telefoonabonnement.

Sommige telefoonmerken hebben daarom instellingen waarmee je een limiet kan instellen voor het aantal verbonden apparaten en het dataverbruik van je hotspot. Gebruik ook in de instellingen de optie waarmee je hotspot automatisch word afgesloten zodra er geen apparaten meer verbonden zijn.

Gerelateerde artikelen

Ben je een unlimited-abonnee, dan moet je je veel minder zorgen maken. Het is wel handig om even op de website van je provider in de voorwaarden van je unlimited-abonnement te bekijken. Niet elk abonnement is namelijk ook echt unlimited. Soms verlaagt je provider fors je internetsnelheid na een bepaald verbruik.

Waarvoor wil jij de hotspotfunctie van Android gebruiken? En heb jij een unlimited-abonnement dat je in combinatie met de hotspot aan het werk zet? Misschien kies je al voor andere oplossingen, zoals een zogenaamde mifi-router, ofwel een draagbare router die met mobiele data werkt? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

De populairste tipartikelen

Heb je tips of ideeën voor de vakantiethemaweek?

Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk