WhatsApp: verlies je stilaan toegang, dit kan je doen

WhatsApp: verlies je stilaan toegang, dit kan je doen

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Vanaf zaterdag gaat WhatsApp's nieuwe privacybeleid van kracht. Wie de nieuwe regels niet tegen dan accepteert, zal zien hoe steeds meer functies uit de app ontoegankelijk worden, alvorens je account helemaal inactief wordt en uiteindelijk verdwijnt.

WhatsApp's privacybeleid

Al maandenlang heerst er controverse rond de nieuwe privacyregels die WhatsApp heeft aangekondigd. Daarin legt de berichtendienst meer gedetailleerd uit hoe het gegevens van zijn gebruikers deelt met Facebook. Vanaf zaterdag 15 mei gaan de nieuwe regels van kracht en we leggen uit wat de gevolgen zij voor wie ze niet accepteert.

Wat als ik het niet accepteer?

Wie de voorbije maanden WhatsApp heeft gebruikt maar het nieuwe privacybeleid niet heeft aanvaard, zal regelmatig herinneringen hebben zien verschijnen. Die kon je altijd zonder problemen negeren. In de komende weken komt daar verandering in en zal die melding plots blijvend te zien zijn, elke keer opnieuw als je de app opent. Op dat moment zal je ook de toegang tot je chats in WhatsApp verliezen tot je akkoord gaat met de regels.

Belangrijk is wel dat je gedurende deze tijd nog altijd oproepen in WhatsApp kan ontvangen. Je zal zelfs nog meldingen van berichten blijven zien, maar je kan ze niet openen in de app waardoor je de volledige inhoud van de berichten zal mislopen. Via deze manieren zal je alsnog het hele bericht kunnen zien. Je zal ook nog zoals voordien kunnen beantwoorden, rechtstreeks vanuit het invoervak onderaan de melding.

WhatsApp: verlies je stilaan toegang, dit kan je doen

WhatsApp's verzoek om het privacybeleid te accepteren

Wanneer verlies ik de toegang?

WhatsApp geeft geen exacte datums wanneer gebruikers steeds meer functionaliteiten verliezen. Enkele weken nadat je enkel berichten kan lezen en beantwoorden vanuit je meldingen, zal je niet langer telefoontjes kunnen beantwoorden, berichten ontvangen, en je hebt ook geen mogelijkheid om berichten te verzenden. Op dat moment ben je dan eigenlijk volledig de toegang kwijt.

Technisch gezien is je account dan inactief, maar het wordt nog niet meteen door de berichtendienst verwijderd. Pas na 120 dagen van inactiviteit dan zal WhatsApp het verwijderen, en zo'n verwijdering is definitief.

WhatsApp: verlies je stilaan toegang, dit kan je doen

Eerst kan je nog wel reageren op berichten, maar alleen vanuit de melding

Wat moet ik doen?

Er zijn heel wat verschillende meningen omtrent WhatsApp en de manier waarop je het persoonlijke gegevens doorsluist richting Facebook. Beveiligingsexpert Donny Maasland van ESET Nederland stelde in een recent interview met ons dat we anders met WhatsApp moeten leren omgaan en gevoelige informatie in berichten moeten vermijden. Al zijn er eveneens meningen die schreeuwen dat we met zijn allen van WhatsApp af moeten.

Gerelateerde artikelen

Wat je ook doet, er zijn meerdere opties om verder te gaan. Een eerste is natuurlijk om de privacyregels gewoon te accepteren en de app ongehinderd verder te gebruiken. Anderzijds kan je ook al je gesprekken uit WhatsApp rechtstreeks migreren naar Telegram, een andere bekende berichten-app. Er zijn ook nog andere berichten-apps, maar het is natuurlijk zaak om al je contacten ervan te overtuigen om van zo'n alternatief gebruik te maken. Wat ga jij doen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over WhatsApp? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze nieuwe AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk