Je WhatsApp account beschermen met tweestapsverificatie, stel het nu in

Je WhatsApp account beschermen met tweestapsverificatie, stel het nu in

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

WhatsApp is een ontzettend populaire app en dat trekt ook criminelen aan. Deze criminelen misbruiken WhatsApp op allerlei manieren en de overname van jou account is een van de ergste daarvan. Hoog tijd dus om de app extra te beveiligen en dat kan onder andere met tweestapsverificatie.

Bescherming tegen overname WhatsApp-account

De Fraudehelpdesk is een campagne gestart om mensen aan te zetten de tweestapsverificatie van WhatsApp te gebruiken. Met tweestapsverificatie kun je je WhatsApp-account beschermen tegen overname door kwaadwillenden. Dat is helaas noodzakelijk want nog steeds proberen oplichters met een smoesje toegang te krijgen tot WhatsApp-accounts van anderen. Vervolgens kunnen ze uit naam van deze gebruikers andere mensen oplichten. De campagne wordt ondersteund door Meta, eigenaar van WhatsApp.

Hoe kan een crimineel je WhatsApp-account overnemen?

Wie op de hoogte is van iemands telefoonnummer én in bezit is van een verificatiecode die bij dat nummer hoort, neemt eenvoudig het account over. Zij hoeven daarvoor alleen WhatsApp op hun eigen telefoon te downloaden en het telefoonnummer en de verificatiecode in te voeren.

Criminelen bemachtigen deze verificatiecode met een smoes, bijvoorbeeld door zich voor te doen als een koper op een handelsplaats die per ongeluk de code naar een verkeerd nummer heeft laten sturen. Ook is het mogelijk de code te bemachtigen via de voicemail van de telefoon van de WhatsApp-gebruiker, wanneer deze niet voldoende is beveiligd.

Gerelateerde artikelen

Het gehackte account wordt vervolgens onder meer gebruikt om bekenden of familie te benaderen voor acute financiële hulp. Het gevaar zit hem er vooral in dat mensen die op die manier benaderd worden geen achterdocht hebben, omdat zij berichten ontvangen vanuit het account van een familielid of bekende.

De Fraudehelpdesk ontving dit jaar ongeveer 150 meldingen van gehackte WhatsApp-accounts.

Hoe weet ik of mijn WhatsApp-account is overgenomen?

Als je geen toegang meer hebt tot je WhatsApp-account en anderen wel berichtjes uit jouw naam krijgen, is je account overgenomen.

Hoe voorkom ik dat mijn WhatsApp-account wordt gehackt?

Om je WhatsApp-account te beveiligen tegen hackers, fraudeurs en andere criminelen, stel je tweestapsverificatie in. De termen 'verificatie in twee stappen', zoals 'tweestapsauthenticatie', 'tweefactorauthenticatie', en 'inlogverificatie' betekenen hetzelfde en het komt allemaal op hetzelfde neer: er wordt een extra beschermingslaag toegevoegd bij het inloggen bij een dienst. Hackers hebben dan aan je telefoonnummer en verificatiecode alleen niet meer genoeg om toegang tot je account te krijgen. WhatsApp gebruikt een pincode als extra beschermingslaag en zo zet je het aan in de app:

  • Open WhatsApp en ga naar de Instellingen (drie puntjes rechts bovenin)  
  • Tik op Account en dan op Verificatie in twee stappen
  • Tik op Inschakelen

Mijn WhatsApp-account is gehackt. Wat moet ik doen?

Is je account overgenomen? Dan moet je de volgende stappen ondernemen:

1. Verwijder WhatsApp

Verwijder WhatsApp dan direct van je telefoon en installeer de app opnieuw. Je kunt je account terugkrijgen door in te loggen op WhatsApp en dit te verifiëren met de 6-cijferige code die vervolgens via sms wordt toegestuurd. Zodra je deze sms-code hebt ingevoerd, wordt de persoon die jouw account gebruikt automatisch uitgelogd.

Mogelijk wordt gevraagd een tweestapsverificatiecode te geven. Als je deze code niet hebt omdat je dit nog niet zelf had ingeschakeld, kan het zijn dat degene die je account gebruikte deze tweestapsverificatie heeft ingeschakeld. In dat geval moet je 7 dagen wachten om te kunnen inloggen.

Ook als je zelf nog niet kunt inloggen vanwege die verificatiecode, is de andere persoon uitgelogd van je account zodra u de 6-cijferige sms-code heeft ingevoerd. Geef deze sms-code dus nooit aan een ander door!

Gerelateerde artikelen

2. Log uit op alle computers

Het is ook raadzaam om via je telefoon uit te loggen op alle computers. Mogelijk kunnen de criminelen namelijk via WhatsApp Web nog meelezen. Ga daarvoor in de WhatsApp-gesprekslijst naar de 3 puntjes rechtsboven en klik. Kies in het menu voor WhatsApp Web. Scroll naar beneden en klik op Afmelden op alle apparaten.

  1. Open WhatsApp en ga naar de Instellingen (drie puntjes rechts bovenin)
  2. Tik op Gekoppelde apparaten
  3. Tik op de apparaten waar je ingelogd bent en kies Uitloggen

Extra beveiliging

Nu heb je verificatie in twee stappen ingeschakeld. Het instellen ervan is dus niet veel werk, maar wanneer de functie ingeschakeld staat, kost het inloggen wel wat meer moeite. Desondanks is het zeker de moeite waard als je niet wilt dat jouw accounts in handen komen van anderen.

WhatsApp heeft ook vingerafdrukvergendeling waarmee je de messenger beveiligen tegen oneigenlijk gebruik. Deze vergrendeling kun je heel eenvoudig instellen. Met deze 8 tips leggen we je uit hoe je je WhatsApp-account verder nog kunt beveiligen.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk