WhatsApp-geheimen onthuld: zo houd je jouw gesprekken écht privé

WhatsApp-geheimen onthuld: zo houd je jouw gesprekken écht privé

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

WhatsApp is een van de populairste chatapps ter wereld, maar hoe zit het met de privacy van je gesprekken? In dit artikel zullen we enkele waardevolle tips en trucs delen om je WhatsApp-gesprekken echt privé te houden. Ontdek de geheimen die je moet kennen om maximale privacy te garanderen.

1. End-to-end encryptie

WhatsApp maakt gebruik van end-to-end encryptie voor al je berichten en oproepen. Dit betekent dat alleen jij en de persoon waarmee je communiceert toegang hebben tot de inhoud van de berichten. Zorg ervoor dat je altijd de nieuwste versie van WhatsApp gebruikt om van deze sterke beveiligingsfunctie te profiteren.

Je kan ook de versleuteling van een WhatsApp-gesprek controleren, want elk gesprek heeft een unieke beveiligingscode die verbonden is aan een QR-code. Als jij en je contact bij elkaar in de buurt zijn, kan de een de QR-code van de ander scannen of de 60-cijferige code vergelijken. Als je de QR-code scant en de code is inderdaad hetzelfde, dan verschijnt er een groen vinkje. Aangezien de codes overeenkomen, weet je zeker dat niemand jullie berichten of oproepen kan onderscheppen.

Een voorbeeld van een encryptiecode

Een voorbeeld van een encryptiecode

Stappenplan

  1. Open WhatsApp en kies een chat
  2. Tik op naam van de persoon en kies Versleuteling
  3. Laat de code scannen door je contactpersoon. Je kunt ook de cijferreeks eronder vergelijken.

Gerelateerde artikelen

2. Verificatie in twee stappen

Bescherm je account met de verificatie in twee stappen. Hiermee voeg je een extra beveiligingslaag toe door een pincode in te stellen die vereist is bij het activeren van je WhatsApp-account op een nieuw apparaat. Ga naar de instellingen van WhatsApp en activeer deze functie voor extra bescherming.

Gerelateerde artikelen

3. Beveiligingsmeldingen tonen

Elk gesprek in WhatsApp heeft een unieke beveiligingscode en daaraan kan je zien dat de berichten versleuteld dankzij de end-to-end-encryptie. Als je de beveiligingsmeldingen in WhatsApp inschakelt, krijg je een melding wanneer iemand die beveiligingscode verandert.

Stappenplan

  1. Open WhatsApp -> Instellingen (drie puntjes rechts bovenin)
  2. Kies Account
  3. Tik op Beveiligingsmeldingen
  4. Zet de schakelaar aan
WhatsApp-geheimen onthuld: zo houd je jouw gesprekken écht privé

4. Blokkeer ongewenste contacten

Als je lastiggevallen wordt of ongewenste berichten ontvangt, blokkeer dan de desbetreffende contacten. Ga naar het profiel van de persoon, selecteer 'Blokkeren' en ze zullen geen contact meer met je kunnen opnemen via WhatsApp. Vermoed je dat iemand je heeft geblokkeerd op WhatsApp? Dat kan je zo controleren.

5. Schakel meldingen uit op het vergrendelscherm

Om te voorkomen dat nieuwsgierige ogen je berichten kunnen lezen zonder je toestemming, schakel je de meldingen uit op het vergrendelscherm van je telefoon. Hierdoor worden de inhoud van de berichten verborgen totdat je WhatsApp opent.

Gerelateerde artikelen

6. Verwijder gevoelige berichten

WhatsApp biedt de mogelijkheid om individuele berichten of hele gesprekken te verwijderen. Als je gevoelige informatie deelt, wis deze dan na het lezen om ervoor te zorgen dat er geen sporen achterblijven. Je kan ook chatvergrendeling gebruiken. Die functie is ontworpen om gevoelige gesprekken, zoals persoonlijke, financiële of vertrouwelijke informatie, extra te beveiligen. Zo werkt het.

WhatsApp-geheimen onthuld: zo houd je jouw gesprekken écht privé

7. Gebruik geen openbare wifi

Vermijd het verzenden van vertrouwelijke informatie via WhatsApp terwijl je verbonden bent met openbare wifi-netwerken. Deze netwerken zijn vaak niet veilig en kunnen gevoelige gegevens blootstellen aan potentiële aanvallers. Gebruik in plaats daarvan een vertrouwd mobiel netwerk of een beveiligd wifi-netwerk.

Gerelateerde artikelen

8. Wees voorzichtig met het delen van mediabestanden

Wees selectief bij het delen van foto's, video's of andere mediabestanden via WhatsApp. Deze bestanden worden opgeslagen op de apparaten van de ontvangers en kunnen mogelijk gedeeld worden zonder jouw toestemming.

Het is belangrijk om bewust te zijn van de privacy-instellingen en beveiligingsmaatregelen van WhatsApp om ervoor te zorgen dat jouw gesprekken echt privé blijven. Door deze WhatsApp-tips toe te passen, kun je met een gerust hart communiceren, wetende dat jouw privacy beschermd is.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk