WhatsApp fraude melden, dit moet je doen

WhatsApp fraude melden, dit moet je doen

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Bij WhatsApp-fraude vraagt een familielid of goede bekende je per WhatsApp om zo snel mogelijk een flink bedrag over te maken omdat er een rekening moet worden betaald. Kom je erachter dat het niet om een familielid of goede bekende gaat, maar om een oplichter? Dan ben je slachtoffer van WhatsApp-fraude en in dit artikel kom je erachter wat je dan moet doen.

WhatsApp-fraude stijgt explosief

In 2020 werd in totaal voor meer dan 41 miljoen euro aan schade gemeld bij de Fraudehelpdesk. In veel gevallen slaagden criminelen erin om aan geld te komen door zich op allerlei manieren voor te doen als een vriend om familielid van het slachtoffer.

Criminelen doen dat bijvoorbeeld door vooraf een phishing-link te sturen of een telefoongesprek op te nemen. Met kennis van persoonlijke financiële gegevens of het stemgeluid van een zoon of dochter, konden fraudeurs hun slachtoffers om de tuin leiden.

Hieronder van je de top 3 van meest meldingen, meeste slachtoffers en hoogste schadebedragen die bij de Fraudehelpdesk in 20202 zijn binnengekomen.

Top 3 meeste meldingen
  • Identiteitsfraude (vooral WhatsApp-hulpvraag)
  • Cybercrime
  • Handelsplaats/webwinkelfraudee
Top 3 meeste slachtoffers
  • Handelsplaats/webwinkelfraude
  • Identiteitsfraude (vooral WhatsApp-hulpvraag)Voorschotfraude (alles waarbij mensen betalen om iets te ontvangen, waaronder datingfraude en valse leningen)
Top 3 hoogste schadebedragen
  • Beleggingsfraude
  • Identiteitsfraude Rechtspersonen (waaronder misbruik bedrijfsnaam)
  • Voorschotfraude (alles waarbij mensen betalen om iets te ontvangen)
WhatsApp fraude melden, dit moet je doen

"Ik heb geld nodig om een rekening te betalen"

De kans dat je wordt overvallen door één van bovenstaande soorten fraude is dus aanzienlijk. Het appje van 'een familielid' dat zo snel mogelijk geld nodig heeft om rekeningen te kunnen betalen is nog altijd erg populair onder oplichters. Ze gebruiken daarbij een profielfoto van het familielid en geven vervolgens aan dat ze een nieuw telefoonnummer hebben en met spoed geld nodig hebben.

WhatsApp-fraude voorkomen

De belangrijkste vuistregel om je te beschermen tegen WhatsApp-fraude: deel nooit gegevens zoals je bankpas, inloggegevens of je identiteitsgegevens. Hier lees je ook acht tips voor de optimale beveiliging van je WhatsApp-account. Schakel ook tweestapsverificatie voor WhatsApp in.

Toch slachtoffer van WhatsApp-fraude?

Ben je erachter gekomen dat je geld hebt overgemaakt naar een oplichter? Schakel meteen tweestapsverificatie voor WhatsApp in als je dit nog niet had gedaan en doe online aangifte van de WhatsAppfraude bij de politie. Vergeet niet schermafbeeldingen te maken van alle berichten met de dader die voor de politie van belang kunnen zijn zoals appjes met rekeningnummers of betaallinkjes. Kopieën van je bankafschriften dienen ook als bewijs. Neem ook contact op met je bank of creditcardmaatschappij. Het is misschien nog mogelijk om de overboeking te annuleren of het bedrag terug te storten.

Ben jij ooit het slachtoffer geworden van WhatsApp-fraude? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over WhatsApp? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk