Tip: zo beveilig je WhatsApp tegen aanvallen van buitenaf

Tip: zo beveilig je WhatsApp tegen aanvallen van buitenaf

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

WhatsApp-beveiliging

WhatsApp biedt sinds 2019 de mogelijkheid om de applicatie te beveiligen middels een biometrische ontgrendelingsoptie, zoals je vingerafdrukscanner of (3D) gezichtsherkenning-hardware. Het houdt ongewenste gebruikers buiten die zich op je telefoon bevinden: dat is een eerste stap in de goede richting. Het nadeel is dat je WhatsApp-account niet is beveiligd tegen aanvallen van buitenaf. Het is een veelvoorkomend probleem; WhatsApp-accounts worden door kwaadwillende misbruikt om zich voor te doen als jou. Ze nemen daarbij je telefoonnummer over en kunnen vervolgens je account in luttele seconde overnemen.

Beleden van de tips

WhatsApp kan zijn chats prima beveiligen: dat is minder makkelijk voor de accounts

Kwaadwillende krijgen weliswaar geen toegang tot jouw back-ups van gesprekken, maar zien wel alle berichten die binnenkomen nadat ze het account hebben overgenomen. Weten ze het nummer van je ouders, vrienden of kennissen? Dan zullen ze mogelijkerwijs proberen om geld binnen te slepen met een slinks verhaal. Omdat de kwaadwillende toegang verkreeg tot je telefoonnummer, is het verhaal voor jou ook afgelopen. Je kan het account immers niet (zo makkelijk) terug eigenen. Vandaar dat het aan te raden is om tweetrapsauthenticatie in te schakelen voor je WhatsApp-account. Daarmee kan je de kwaadwillende direct buitenhouden.

Stappenplan

Bij het inschakelen van tweetrapsauthenticatie (2FA), voeg je immers een extra beveiligingslaag toe aan WhatsApp. Komen kwaadwillende in aanraking met je WhatsApp-account, dan zullen ze eerst de extra pincode in moeten voeren, alvorens ze je WhatsApp-account kunnen activeren. Hoewel er is gekozen voor een vaste pincode, waardoor het minder veilig is dan een wisselende code met een 2FA-app, biedt het afdoende beveiliging voor je WhatsApp-account. Benieuwd hoe het proces in zijn werk gaat? Laten we van start gaan.

> Open de WhatsApp app en tik op de drie puntjes

> Tik op instellingen, vervolg je weg naar ‘Account’

> Klik onder account op ‘Verificatie in twee stappen’

> Tik onderaan op ‘Inschakelen’, vul nu een pincode in

> Vul voor de tweede keer de pincode in (verificatie)

> Je kan nu een e-mail invullen, of op overslaan klikken

> Klik op gereed, tweetrapsauthenticatie staat nu aan

Wat betreft het invullen van een e-mailadres. In principe is het niet nodig als je de pincode nooit zou vergeten. Ben je daar zeker van? Laat het e-mailadres dan achterwege. Let er tegelijkertijd op dat het ingevulde e-mailadres goed beveiligd is, liefst met tweetrapsauthenticatie, gezien je middels het e-mailadres het WhatsApp-account kan herstellen. Ben jij klaar voor een veilige(re) toekomst? Zorg er dan voor dat je begint met het beveiligen van WhatsApp. Ga jij tweetrapsauthenticatie inschakelen in WhatsApp? Laat het ons weten in de reacties onder het artikel.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk