Zo stel je een werkprofiel in voor jouw Android-telefoon

Zo stel je een werkprofiel in voor jouw Android-telefoon

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Werkprofielen voor Android-telefoons kunnen normaliter enkel worden aangemaakt door de IT-afdeling van je werkgever – het vereist immers een actie die niet direct uit te voeren is via de gebruikersinstellingen. Via een omweg kun je alsnog het werkprofiel inschakelen. Met dit artikel leggen wij uit hoe je te werk moet gaan.

Werkprofiel op Android

Het scheiden van dagelijkse bezigheden en werkbezigheden is alsmaar lastiger geworden gedurende de coronaperiode. Werken vanuit huis betekent steeds vaker dat collega's berichten sturen via jouw persoonlijke telefoonnummer. Daarnaast is gebleken dat collega's elkaar gemakkelijker in de avond opzoeken voor werkzaamheden gerelateerd aan hun werk nu er vanuit huis wordt gewerkt. Dat kan voor een korte tijd geen probleem zijn, maar op de lange termijn – en zeker gezien de duur van het huidige thuiswerken – is een scheiding tussen je werk- en privésituatie cruciaal.

Gerelateerde artikelen

Het creëren van zo'n ‘scheiding’ is mogelijk door het uitschakelen van meldingen in de avonduren of door een afzonderlijke telefoon voor werk op te zetten. Geen van beide opties is handig gezien je de notificaties van apps niet in alle gevallen enkel 's avonds uit kan schakelen, en notificaties voor altijd uitschakelen zorgt er dan weer voor dat je belangrijke berichten kan mislopen. Het opzetten van de tweede telefoon vereist daarnaast een aparte simkaart en – in eerste plaats – dat je ook een extra telefoon hebt liggen. Googles werkprofielen voor Android lossen dit probleem op.

Met het werkprofiel voor Android kun je immers een tweedeling maken in je telefoon, waarbij één profiel gebruikt wordt voor persoonlijke apps en het andere (werk)profiel wordt voorzien van apps die je nodig hebt voor werk. Normaliter kun je zo'n werkprofiel echter niet instellen zonder dat de IT-afdeling van je werkgever dit aanbiedt – bij toeval vond Androidworld echter een omweg die in dit artikel wordt uitgelicht.

Zo kun je werkprofielen inschakelen

Voor het instellen van een werkprofiel moet je de app Cometin downloaden vanuit de Play Store. In dit artikel lopen wij alle functies van de app langs, en richten wij ons op één van de dertien beschikbare profielen genaamd ‘Parallel’. In principe is dit profiel erop gericht je de mogelijkheid te bieden om meerdere instanties van dezelfde apps, zoals WhatsApp, naast elkaar te draaien. Hiervoor gebruikt Cometin een werkprofiel, precies wat wij nodig hebben. Is Cometin op jouw telefoon geïnstalleerd, dan gaan we door naar de volgende stap.

Zo stel je een werkprofiel in voor jouw Android-telefoon
 1. Installeer Cometin via de Google Play Store
 2. Open Cometin en klik op Blader
 3. Klik op Installeer onder Parallel
 4. Klik daarna in Cometin op Modules
 5. Selecteer Set up om een werkprofiel aan te maken

Na het instellen van een werkprofiel via Cometin word je naar de Google Play Store gestuurd om in te loggen op een Google-account voor het werkprofiel. Na het inloggen kun je apps installeren en is het proces geslaagd. Daarmee zijn de mogelijkheden van het werkprofiel echter niet volledig benut: een werkprofiel is immers meer dan ‘simpelweg een scheiding’ tussen werk- en privéapps. Via een werkprofiel kun je werkapps 's avonds namelijk in een slaapstand brengen.

Zo stel je een werkprofiel in voor jouw Android-telefoon

Deze ‘uitgeschakelde’ stand kun je handmatig inschakelen, maar de gebruiker kan deze middels een schema in Digitaal welzijn ook automatisch laten activeren. Op die manier worden notificaties in de avonduren automatisch geblokkeerd, terwijl ze in de ochtend automatisch weer doorkomen op het toestel. Voor het instellen van het benodigde schema voor werkprofielen kun je gebruikmaken van onderstaande stappen.

 1. Open het instellingen-menu
 2. Navigeer naar Digitaal welzijn
 3. Klik onder Telefoongebruik beperken op Werkprofiel inplannen
 4. Klik op Stel een schema op en kies de start- en eindtijd
 5. Kies de dagen waarop het werkprofiel actief moet zijn
 6. Klik tot slot op Instellen
Cometin

Cometin

De nieuwe app Cometin bevat een hele verzameling tools waarmee je je Android-telefoon helemaal naar wens kunt aanpassen. ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk