Zo verwijder je automatisch je Google-data na 3 of 18 maanden

Zo verwijder je automatisch je Google-data na 3 of 18 maanden

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Je kan nu aangeven dat Google alleen de laatste 3 maanden of de laatste 18 maanden van je web- en app-activiteit of locatiegeschiedenis bewaart. Wij leggen in dit artikel uit hoe je dat instelt.

*Update 27-06: Google heeft op Twitter aangegeven dat auto delete voor locatiegeschiedenis vanaf vandaag wordt uitgerold.

Bewaarde gegevens in je Google-account

Je Google-account bevat allerlei gegevens zoals persoonlijke informatie, web- en app-activiteit en je locatiegeschiedenis. Voor beide is er de optie "auto delete" aangekondigd. Met deze optie kunnen je ervoor kiezen om je web- en app-activiteit en locatiegeschiedenis automatisch na 3 of 18 maanden te laten verwijderen. Voorheen kon je deze gegevens alleen handmatig verwijderen. Voor nu kun je auto delete alleen nog voor web-en app-activiteit inschakelen.

Google Nederland gaf bij de aankondiging aan dat gebruikers op deze manier beschikken over de voordelen van deze functies, terwijl de hoeveelheid gegevens die Google bewaart automatisch beperkt blijft.

Auto-delete voor web- en app-activiteit

Auto-delete is beschikbaar in je Google-account en kun je via de website en via de Google-app op je Androidtelefoon benaderen.

-> Open de Google-app en selecteer rechtsboven bij je profielfoto 'Je Google-account beheren'

-> Selecteer 'Gegevens en personalisatie' en tik op 'Je activiteitsopties beheren'

-> Bij 'Web- en app-activiteit' tik je op 'Activiteit beheren'

-> Selecteer 'Kiezen voor automatische verwijdering'

Bewaarde gegevens in je Google-account

-> In het volgende scherm maak je een keuze.

Er zijn twee opties voor deze nieuwe functie: de data na 3 maanden of na 18 maanden automatisch verwijderen. Als je voor een van beide kiest, zullen je gegevens over je locatie en je web- en app-activiteit die Google voor je bijhoudt automatisch verwijderd worden.

Bewaarde gegevens in je Google-account

Auto-delete voor locatiegeschiedenis

Auto-delete voor Locatiegeschiedenis is beschikbaar in de Google Maps-app:

-> Open de Google Maps-app

-> Tik linksboven op het zijmenu

-> Tik op 'Mijn tijdlijn'

-> Tik op 'Instellingen en privacy' in het menu rechtsboven

-> Scroll naar 'Locatie-instellingen'

-> Tik op Locatiegeschiedenis automatisch verwijderen

-> In het volgende scherm maak je een keuze.

Auto-delete voor locatiegeschiedenis

De bewaarde Google-data wordt gebruikt om Google-diensten te verbeteren: "Wat je zoekt, leest en bekijkt, kan gezamenlijk worden gebruikt om sneller taken uit te voeren, nieuwe content te ontdekken en verder te gaan waar je bent gebleven." Als je de data verwijdert, zal deze verbetering mogelijk problemen ondervinden.

De mogelijkheid om zelf de gegevens te verwijderen of de functies in het geheel uit te schakelen, blijft gewoon bestaan. De locatiegeschiedenis is en blijft standaard uitgeschakeld en kun je eventueel via dezelfde stappen als hierboven uitschakelen. Wil je je Google-data via de desktop beheren? Ga dan via deze link direct naar je Web- en app-activiteit.

Felle kritiek 

Medio 2018 kreeg Google nog felle kritiek te verduren over het opslaan van de locatiegegevens van gebruikers. Volgens een onderzoek zou Google deze gegevens altijd bijhouden, ook als zij de functie uitgeschakeld hadden. Daarop heeft Google zijn omschrijving van locatiegeschiedenis verduidelijkt.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk