Wat zijn systeemapps en kun je ze verwijderen?

Wat zijn systeemapps en kun je ze verwijderen?

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Als je een Android-telefoon hebt, heb je vast wel eens systeemapps gezien. Dit zijn apps die standaard op je telefoon zijn geïnstalleerd en die je niet kunt verwijderen. Maar wat zijn systeemapps precies en waarvoor worden ze gebruikt?

Wat zijn systeemapps?

Systeemapps zijn apps die standaard worden geïnstalleerd op je Android-apparaat. Deze apps maken deel uit van het besturingssysteem zelf en spelen een cruciale rol in het functioneren van je telefoon. Ze omvatten essentiële functies zoals de telefoon-app, berichten-app, contacten-app en zelfs de Google Play Store. Kortom, ze zijn onmisbaar voor een goed functionerend Android-systeem op jouw telefoon.

Waarvoor worden systeemapps gebruikt?

Systeemapps zijn speciale apps die al op je Android-telefoon staan wanneer je deze koopt. Ze zijn erg belangrijk omdat ze helpen bij het goed laten werken van je telefoon. Hier zijn enkele redenen waarvoor systeemapps worden gebruikt:

  1. Basisfuncties: Sommige systeemapps zijn essentieel voor de basisfuncties van je telefoon. Bijvoorbeeld de telefoon-app, berichten-app en contacten-app helpen je om te bellen, tekstberichten te sturen en contact te houden met anderen.
  2. Updates en beveiliging: Systeemapps, zoals de Google Play Store, zorgen ervoor dat je andere apps kunt bijwerken en nieuwe apps kunt downloaden. Dit is belangrijk om je telefoon up-to-date en veilig te houden.
  3. Google-services: Veel Android-telefoons gebruiken Google-services zoals Gmail, Google Maps en Google Zoeken. Deze apps zijn ook systeemapps en helpen je bij het gebruiken van deze handige diensten.
  4. Stabiliteit: Systeemapps zijn getest om ervoor te zorgen dat ze goed samenwerken met het besturingssysteem van je telefoon. Dit helpt om je telefoon stabiel te houden, zodat deze niet vaak vastloopt of problemen heeft.
  5. Belangrijke functies: Sommige systeemapps bieden belangrijke functies, zoals de camera-app voor foto's en video's maken, of de klok-app om de tijd bij te houden en alarmen in te stellen.

Kun je systeemapps verwijderen?

Het korte antwoord is meestal nee. De meeste systeemapps zijn essentieel voor de kernfunctionaliteit van je Android-apparaat. Het verwijderen ervan kan leiden tot ernstige problemen, waaronder systeeminstabiliteit en het niet meer kunnen gebruiken van belangrijke functies.

Er zijn echter enkele situaties waarin je systeemapps zou willen verwijderen of uitschakelen:

  1. Opslagruimte vrijmaken: Sommige systeemapps kunnen aanzienlijk veel opslagruimte in beslag nemen. Als je apparaat weinig opslagruimte heeft en je hebt bepaalde systeemapps niet nodig, kan het verwijderen ervan ruimte vrijmaken voor andere apps en gegevens.
  2. Privacy en beveiliging: In sommige gevallen kunnen systeemapps gegevens verzamelen die je privacy kunnen schenden. Het uitschakelen of verwijderen van dergelijke apps kan helpen bij het beschermen van je persoonlijke informatie.
  3. Preventie van bloatware: Sommige fabrikanten installeren bloatware, onnodige apps, als systeemapps. Deze kunnen niet worden verwijderd zonder root-toegang, maar je kunt ze uitschakelen om ze uit het zicht te houden.

In sommige gevallen kun je systeemapps uitschakelen. Dit doe je door naar Instellingen -> Apps te gaan en de app te selecteren die je wilt uitschakelen. Vervolgens tik je op Uitschakelen. Bedenk wel dat systeemapps een belangrijk onderdeel van je Android-telefoon zijn. Ze bieden de basisfuncties die nodig zijn om je telefoon te laten functioneren. Als je systeemapps uitschakelt, kan dat zorgen voor problemen met apps of diensten op je telefoon.

AW Basics tips

Dit is een AW Basics-artikel. AW Basics zijn artikelen voor degenen die meer willen weten over de basisbeginselen van Android, of hun Androidtelefoon. Alhoewel deze howto's, tips, en achtergrondartikelen voor zowel beginners als gevorderden interessant zijn! Bekijk hier al onze AW Basics!

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk