Wat zijn ChatGPT-prompts? Alles wat je moet weten

Wat zijn ChatGPT-prompts? Alles wat je moet weten

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

ChatGPT is een krachtig platform waarmee je chatbots kunt maken en trainen met behulp van kunstmatige intelligentie. Maar hoe kun je ChatGPT optimaal gebruiken? Een belangrijk onderdeel van ChatGPT zijn de prompts. Dit zijn zinnen of fragmenten die je als input geeft aan de chatbot, waarna het AI-model verder gaat met het genereren van tekst gebaseerd op deze input. In dit artikel geven we je een overzicht van de meest gebruikte prompts in ChatGPT en hoe je ze kunt toepassen voor verschillende doeleinden. Of je nu een vraag wilt stellen, een verhaal wilt schrijven, een tekst wilt vertalen of een samenvatting wilt maken, er is een prompt voor jou. Lees snel verder om meer te weten te komen over de mogelijkheden van ChatGPT-prompts.

Wat zijn ChatGPT-prompts?

ChatGPT-prompts zijn de zinnen of vragen die je kunt invoeren om een gesprek te starten met het ChatGPT-model. Je kunt het zien als input die je aan het ChatGPT geeft waarop de chatbot een reactie genereert.

Prompts zijn eigenlijk gewoon de zinnen of vragen die je aan het model geeft om een reactie te krijgen. Je kunt allerlei soorten prompts gebruiken, zoals vragen, opdrachten of ideeën voor verhalen. Ze dienen verschillende doeleinden, zoals het vertalen van tekst, het samenvatten van artikelen, het genereren van teksten voor chatbots en virtuele assistenten, het maken van content zoals artikelen, social media-berichten en e-mails, het beantwoorden van vragen in zoekmachines en zelfs het creëren van AI-kunst.

Het is belangrijk om je prompt zo duidelijk en specifiek mogelijk te formuleren, zodat het model begrijpt wat je precies wilt weten of welk probleem je wilt oplossen. Het kan ook helpen om de context te geven en eventuele beperkingen of vereisten te vermelden als dat nodig is.

Gerelateerde artikelen

Wat zijn voorbeelden van ChatGPT-prompts?

Stel je wilt informatie over het weer in Amsterdam, een een mogelijke prompt kan dan zijn: "Wat is het huidige weer in Amsterdam?" Het model zal vervolgens proberen om op basis van die prompt een relevante en zinvolle reactie te genereren. Er zijn natuurlijk nog veel meer situaties waarin je ChatGPT-prompts kunt gebruiken. Hieronder vind je een aantal eenvoudige prompts.

1. Algemene vragen:

 • "Kun je me meer vertellen over kwantummechanica?"
 • "Wat is het verschil tussen veganisme en vegetarisme?"
 • "Hoe werkt Bitcoin?"

2. Hulp bij technische problemen:

 • "Ik heb problemen met het verbinden van mijn printer. Kun je me helpen?"
 • "Mijn smartphone laadt niet meer op. Wat kan ik doen?"
 • "Hoe installeer ik software X op mijn computer?"

3. Creatieve brainstorming:

 • "Kun je me helpen met het bedenken van een originele bedrijfsnaam?"
 • "Ik heb inspiratie nodig voor een schilderij. Heb je ideeën?"
 • "Hoe kan ik mijn verhaal interessanter maken?"

4. Reisplanning:

 • "Wat zijn enkele must-see bezienswaardigheden in Parijs?"
 • "Kun je me aanbevelingen geven voor goedkope accommodaties in Barcelona?"
 • "Welke maand is het beste om de Noordelijke Lichtjes te zien in Scandinavië?"

5. Filosofische vragen:

 • "Wat is de betekenis van het leven?"
 • "Bestaat vrije wil echt, of zijn we deterministisch?"
 • "Wat is de aard van bewustzijn?"

Gerelateerde artikelen

Voorbeelden van uitgebreide ChatGPT-prompts

Hier zijn enkele voorbeelden van uitgebreide ChatGPT-prompts. Het is belangrijk om te weten dat wanneer de prompts te lang en gedetailleerd zijn, ChatGPT mogelijk niet in staat is om alles volledig te begrijpen of uitgebreide begeleiding te bieden. Om betere resultaten te krijgen, is het slim om de prompt op te splitsen in kleinere, specifieke vragen.

 1. "Ik ben op zoek naar een nieuw restaurant in Amsterdam. Ik hou van Italiaans eten, maar ik ben ook vegetarisch. Ik zou graag een plek willen vinden met een gezellige sfeer en een redelijk budget. Kun je me enkele aanbevelingen doen?"
 2. "Ik ben van plan om een reis naar Zuidoost-Azië te maken en ik wil graag een gedetailleerde route plannen. Mijn interesses zijn onder andere avontuurlijke activiteiten, lokale cultuur en prachtige stranden. Ik heb ongeveer 3 weken de tijd en ik begin in Thailand. Kun je me helpen met een reisroute en suggesties voor elke bestemming?"
 3. "Ik ben een beginnende programmeur en ik wil graag een webapplicatie ontwikkelen. Ik heb wat ervaring met HTML en CSS, maar ik heb wat begeleiding nodig bij het kiezen van een geschikt framework en het implementeren van functionaliteit zoals gebruikersregistratie en het opslaan van gegevens in een database. Kun je me door de basisstappen en best practices leiden?"
 4. "Ik schrijf een essay over de ethische implicaties van genetische modificatie bij mensen. Ik wil graag verschillende standpunten en argumenten verkennen, evenals de potentiële voordelen en risico's. Kun je me voorbeelden geven van verschillende perspectieven en mogelijke ethische dilemma's die hierbij spelen?"

Dit zijn de meest gebruikte prompts in ChatGPT

Hier zijn enkele veelvoorkomende prompts die mensen gebruiken:

 1. "Kun je me helpen met [onderwerp]?"
 2. "Wat is [onderwerp]?"
 3. "Kun je me meer informatie geven over [onderwerp]?"
 4. "Wat zijn de voor- en nadelen van [onderwerp]?"
 5. "Kun je een voorbeeld geven van [onderwerp]?"
 6. "Wat is jouw mening over [onderwerp]?"
 7. "Hoe werkt [proces]?"
 8. "Wat zijn enkele tips om [doel] te bereiken?"
 9. "Kun je me een lijst geven van [items]?"
 10. "Wat zijn de stappen om [taak] uit te voeren?"

Dit zijn maar een paar voorbeelden van veelgebruikte prompts. Maar eigenlijk zijn de mogelijkheden bijna eindeloos, en je kunt de prompt aanpassen aan wat jij nodig hebt en wilt vragen. Je kunt het helemaal naar jouw specifieke behoeften en vragen aanpassen.

Heb jij nog voorbeeld van handige ChatGPT-prompts die je vaak gebruikt? Deel ze met andere Androidworld-lezers in de reacties hieronder.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk