Wat is wifi 6E en wat kun je ermee doen?

Wat is wifi 6E en wat kun je ermee doen?

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Soms lijkt het alsof wifi gewoon wifi is: je maakt er verbinding mee en je hebt internet. Toch is er wel degelijk verschil tussen de verschillende generaties wifi. Op dit moment is de nieuwste telg wifi 6E. Dit is wat dat inhoudt en wat je ermee kunt.

6GHz-frequentie

Het is sinds dit kwartaal mogelijk om de 6GHz-frequentie te gebruiken in Nederland. Dat is voor het eerst. Waar veel mensen thuis nu in wifi-verbindingen kunnen kiezen tussen 2,4GHz en 5GHz, kun je straks ook op 6GHz. Je kunt hiermee hogere snelheden behalen, mede omdat er nog geen apparaten op deze frequentie zijn aangesloten. Aankomende gadgets hebben hoge snelheden nodig en daarbij komt die 6GHz-frequentie dus goed van pas. Deze is snel en stabiel.

De 5GHz-band kan het bijvoorbeeld niet aan om zowel een 8K-televisie te laten streamen als een VR-bril. Hierdoor is de nieuwe band een reddende engel. Dat is niet alleen fijn voor de andere banden omdat ze de nieuwste gadgets niet aankunnen: het helpt ook dat er straks dus drie keuzes zijn qua aansluitingen, waardoor de gadgets wat meer evenredig gebruik kunnen maken van WiFi.

Je kan die derde band, naast 2,4Ghz en 5Ghz, dus het beste beschouwen als een derde rijstrook op de snelweg, maar dan voor je verbonden apparaten. Deze band moet voorkomen dat verbonden apparaten elkaar te veel onderling verstoren.

Gerelateerde artikelen

Verdeel je banden

Het is bijvoorbeeld aan te raden om je smarthome-apparaten te laten werken op de 2,4GHz-band (die hebben namelijk niet zoveel nodig), je smartphone en gewone smart-tv op 5GHz en nieuwere gadgets op 6GHz. Wie weet hoeveel wifi het Metaverse straks nodig heeft: de ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Bijvoorbeeld ook op het gebied van online gamen. Hoe meer dat in VR gebeurt, waarin de internetverbinding moet helpen een heel andere wereld te scheppen waar je middenin staat en ook nog knoppen indrukt, hoe groter de vraag naar die 6GHz-verbinding.

Nu kun je je afvragen waarom we het niet gewoon wifi 6 noemen. Dat wordt soms ook gedaan, maar begin 2020 heeft de Wi-Fi Alliance besloten om te gaan voor WiFi 6E. De E laat zien dat een apparaat kan werken op WiFi 6, meer niet. Hopelijk zijn straks steeds meer apparaten voorzien van WiFi 6E-ondersteuning, want op CES hebben we mooie dingen voorbij zien komen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk