Wat is Kick en is het een concurrent van Twitch?

Wat is Kick en is het een concurrent van Twitch?

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Kick is nieuw in de wereld van livestreaming. Maar wat is Kick precies en hoe het zich verhoudt tot de heersende koning, Amazon's Twitch?

Kick vs Twitch 

Kick is opgericht in december 2022 en een concurrent van Twitch aangezien het platform vergelijkbare functies biedt, al gaat het nog wel om een bèta. De livestreams worden gebaseerd op basis van persoonlijke interesses of favoriete streamers.

Visueel en functioneel lijken de twee diensten sterk op elkaar. Dit zie je aan de menu's, kleurenschema's, het bladeren door categorieën en chatfuncties. Als diehard Twitch-gebruiker zal je geen moeite hebben om over te stappen naar Kick als je favoriete streamer dat doet. Wel legt Kick de focus op streamers, en hanteert het soepelere moderatieregels en een betere inkomstenverdeling. Daarover lees je verderop meer.

Regels en NSFW

De regels omtrent de content zijn minder strikt dan bij Twitch. Zo vind je op Kick meer gokstreamers en er is zelfs een categorie genaamd 'Pools, Hot Tubs & Bikinis', vergelijkbaar met een mildere versie van OnlyFans. Twitch heeft in 2022 de meeste gokstreams met gokautomaten, roulette en dobbelsteenspellen verboden. Ook extreemrechtse groeperingen hebben geprobeerd om Kick te misbruiken, maar Kick probeert daar nu een eind aan te maken door in hoog tempo zijn moderatieteam uit te breiden. Het platform wil eind 2023 zo'n 200 mensen in dienst hebben. Ouders moeten dus goed opletten wat hun kinderen op dit platform bekijken.

De moderatieprocedure van Kick is voor nu dus nog vrij soepel. Dat betekent dat er mogelijk enige seksueel getinte inhoud op het platform te zien is. De richtlijnen voor de gemeenschap zijn echter over het algemeen hetzelfde: geweld, fraude, drugs, discriminatie en schending van auteursrechten kunnen leiden tot sancties. Bij Twitch klagen sommige streamers juist over het strenge beleid voor wat betreft NSFW-content, zoals naaktheid. Sommige streamers vinden dat hun content onterecht is gemarkeerd en verwijderd van Twitch.

Hoe verdien je geld op Kick?

Je kan op Kick geld verdienen door deel te nemen aan hun partnerprogramma. Hiervoor heb je 75 volgers en 5 uur totale streamtijd nodig. Twitch hanteert strengere regels hiervoor. Om een Twitch-partner te worden, moet je in de afgelopen 30 dagen minstens 500 minuten (dat is meer dan 8 uur) hebben gestreamd.

Kick-streamers ontvangen 95% van de inkomsten, wat veel aantrekkelijker is dan de 50% van Twitch of zelfs de 70% van YouTube. Bovendien biedt Kick streamers 100% van de fooien (kicks) en uitbetalingen vinden dezelfde dag plaats.

Hoeveel gebruikers heeft Kick?

Kick is nog een jong platform en heeft daarom niet zoveel gebruikers als Twitch. De teller stond in maart 2023 op meer dan 1 miljoen actieve gebruikers. Twitch bestaat al sinds 2011 en kan rekenen op wereldwijd meer dan 21,5 miljoen bezoekers per dag.

Kick heeft dus veel minder kijkers dan Twitch, maar het streamingplatform is er wel in geslaagd om bekende streamers zoals Hikaru Nakamura en Kaitlyn 'Amouranth' Siragusa aan te trekken. Het is nog afwachten of hun grote fanbases zullen leiden tot een groter meer kijkers, wat Kick zeker nodig zal hebben om voldoende inkomsten te genereren.

Gerelateerde artikelen

Van wie is Kick?

Er wordt gezegd dat het online casino Stake.com eigenaar is van Kick, maar dat is niet bewezen. Volgens dit draadje op Twitter lijken er wel sterke banden tussen Stake en Kick te zijn. Er zijn namelijk aanwijzingen dat Ed Craven, de eigenaar van Stake, een invloedrijke rol speelt bij het runnen van Kick. Destijds maakte, Tyler 'Trainwreck' Niknam, een van de bekendste gokstreamers, ook bekend dat hij naar Kick zou overstappen. Hij had eerder al een miljoenendeal met Stake.com gesloten.

Kick stuurde The Washington Post een e-mail waarin het ontkende dat Stake eigenaar of investeerder is. Maar dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat Craven er niet bij betrokken is.

Waar kan je Kick downloaden?

Je kan Kick livestreams bekijken in een browser, op smartphones en op tablets.

Wat vind jij van de Kick en Twitch? Wat zijn jouw ervaringen met deze livestreamingplatforms. Laat het ons weten in de reacties hieronder! We horen graag wat jij te zeggen hebt.

Twitch: Live gamestreaming

Twitch: Live gamestreaming

Twitch is een dynamisch platform dat livestreaming van games, creatieve inhoud en interactie tussen communityleden mogelijk maakt. Met miljoenen actieve gebruikers b ..
Kick: Live Streaming

Kick: Live Streaming

Kick is een platform waarmee gebruikers live kunnen streamen en verbinding kunnen maken met een wereldwijd publiek. Of je nu je talenten wilt laten zien, je ervaring ..

Bronnen: 1, 2

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk