Voice cloning: wat is het en waarom is het zo gevaarlijk?

Voice cloning: wat is het en waarom is het zo gevaarlijk?

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Heb je er ooit van gehoord? Voice cloning, ook wel stem klonen genoemd, is een technologie die steeds meer aandacht trekt. Maar wat houdt het eigenlijk in en waarom wordt het beschouwd als gevaarlijk? In dit artikel duiken we in de wereld van voice cloning en ontdekken we de potentiële risico's die ermee samenhangen.

Wat is Voice cloning?

Voice cloning is een geavanceerde technologie waarmee iemands stem nauwkeurig kan worden gereproduceerd met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit betekent dat iemand anders jouw stem kan nabootsen, inclusief de toon, het ritme en de intonatie. Dit wordt mogelijk gemaakt door het analyseren van grote hoeveelheden spraakdata van de persoon wiens stem wordt gekloond.

Waarom is het gevaarlijk?

De opkomst van voice cloning brengt serieuze veiligheidsrisico's met zich mee. Cybercriminelen kunnen deze technologie misbruiken voor frauduleuze doeleinden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een nep-oproep plegen waarin ze zich voordoen als jou, met een stem die sprekend op de jouwe lijkt. Ze kunnen om persoonlijke informatie vragen, financiële transacties initiëren of zelfs valse bevelen geven. Dit kan leiden tot identiteitsdiefstal, financieel verlies en emotionele schade.

Voice cloning kan voor verschillende criminele doeleinden worden gebruikt, zoals:

 • Het maken van nepnieuwsberichten of -berichten
 • Het vervalsen van telefoongesprekken
 • Het creëren van reclameboodschappen die zijn ontworpen om mensen te manipuleren
 • Het bedriegen van mensen om geld of persoonlijke informatie af te geven

Voice cloning kan ook leiden tot ernstige misleiding. Denk je eens in dat je een telefoontje krijgt van een geliefde die in nood lijkt te zijn, maar het is eigenlijk een opname gemaakt door een oplichter met behulp van voice cloning. Het wordt steeds moeilijker om echt van nep te onderscheiden, wat tot verwarring en onzekerheid kan leiden. En via social engineering kunnen criminelen ontzettend veel over je te weten komen, waardoor het gesprek nog meer op de realiteit lijkt.

Hoe komen criminelen aan de data om je stem te klonen?

Er zijn een aantal manieren waarop criminelen aan de data kunnen komen om je stem te klonen. Een manier is om een audiobestand van je stem te bemachtigen, bijvoorbeeld door een telefoongesprek op te nemen of door een video van je te maken waarin je praat. Een andere manier is om je stem te analyseren zonder dat je het weet, bijvoorbeeld door je telefoon te hacken of door je te filmen met een camera met een microfoon. Hier zijn nog een aantal manieren waarop dit kan gebeuren:

 • Opnames van openbare bronnen: Criminelen kunnen openbare bronnen gebruiken, zoals interviews, podcasts, lezingen of telefoongesprekken die online beschikbaar zijn. Deze opnames bevatten stemgeluid en kunnen worden gebruikt als basis voor het maken van een gekloonde stem.
 • Sociale media: Veel mensen plaatsen audiofragmenten op sociale mediaplatforms, zoals spraakberichten of video's waarin ze praten. Criminelen kunnen deze fragmenten verzamelen en gebruiken om een stemklonering te creëren.
 • Telefoongesprekken: Als een crimineel toegang heeft tot telefoongesprekken of voicemails, kan deze spraakdata worden gebruikt om een stem te klonen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren via onbeveiligde Wi-Fi-netwerken of malware die is geïnstalleerd op een smartphone.
 • Slimme assistenten: Spraakgestuurde assistenten zoals Siri, Google Assistant en Amazon Alexa slaan soms spraakopdrachten op om de nauwkeurigheid van hun diensten te verbeteren. Als deze data wordt gehackt, kan het worden gebruikt voor stemklonering.
 • Audio-opnames van diensten: Sommige diensten, zoals klantenservicegesprekken, nemen gesprekken op voor trainings- en kwaliteitsdoeleinden. Als deze opnames worden gecompromitteerd, kunnen ze worden gebruikt voor stemklonering.
 • Eerdere opnames: Criminelen kunnen ook eerdere opnames van de persoon in kwestie gebruiken, bijvoorbeeld van voicemails of oude video's, om een gekloonde stem te maken.  

Het is belangrijk op te merken dat voice cloning steeds geavanceerder wordt dankzij kunstmatige intelligentie en machineleren. Hierdoor kan zelfs een kleine hoeveelheid spraakdata worden gebruikt om een realistische gekloonde stem te creëren.

Hoe bescherm je jezelf?

Om jezelf te beschermen tegen mogelijke misbruiken van voice cloning, is het belangrijk om altijd alert te blijven. Geef nooit persoonlijke informatie of financiële gegevens via de telefoon, zelfs niet als de stem vertrouwd lijkt. Als je twijfelt, hang dan op en bel de persoon terug via een officieel telefoonnummer dat je eerder hebt gebruikt. Check ook onze 4 eenvoudige tips om je Android beter te beveiligen en zorg ervoor dat je voor de apps en diensten die je gebruikt tweestapsverificatie hebt ingeschakeld.

 • Wees voorzichtig met wie je persoonlijke informatie deelt
 • Wees sceptisch over telefoongesprekken van onbekenden
 • Controleer altijd de identiteit van de persoon met wie je spreekt
 • Gebruik een sterke wachtwoorden voor al je online accounts
 • Houd je software up-to-date

Wat vind jij van de opkomst van voice cloning en de risico's die het met zich meebrengt? Laat je reactie achter onder dit artikel en deel je gedachten over dit onderwerp.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk