Vijf basistips voor betere foto’s met je Android-telefoon

Vijf basistips voor betere foto’s met je Android-telefoon

Laura Jenny

door Laura Jenny

Je houdt van je telefoon en je hebt hem misschien zelfs wel uitgezocht op de goede camera. Heel slim, maar haal je ook wel echt alles uit die camera wat erin zit? Hoe verschillend de ene of de andere telefoon ook is: met deze tips maak jij betere foto’s.

1. Maak je lens schoon

Zeker van toepassing in de zomer, wanneer er op de een of andere manier altijd een veegje zonnebrandolie op je lens lijkt te komen: een vieze lens. Je herkent de vieze lens aan ‘flares’ van lichtbundels wanneer je een foto probeert te maken, of algehele vaagheid. Maak er een gewoonte van (ook in de andere seizoenen) om je lens even schoon te vegen met je mouw voordat je een foto schiet. Je zal merken dat het de kwaliteit van je kiekjes enorm bevordert. Pas wel op dat er geen hard vuil aan je lens kleeft, want dat kan een krasje maken.

Vijf basistips voor betere foto’s met je Android-telefoon

2. Houd je telefoon stil

Soms heeft het effect om met je elleboog op een tafel of een schouder te rusten, zodat je je telefoon zo stil mogelijk houdt. Op die manier blijf je het meest in controle van wat er wordt geschoten en hoe dit wordt weergegeven. Je krijgt op die manier geen gekke, uitgerekte objecten in je foto of beweging waardoor je amper nog ziet wat je probeert te fotograferen. Stilhouden dus, die telefoon.

Vijf basistips voor betere foto’s met je Android-telefoon

3. De lichtval

Als er iets belangrijk is bij fotograferen, dan is het wel het licht. Niet voor niets krijgen smartphonecamera’s steeds grotere lenzen, omdat die zorgen voor meer lichtinval en dat is beter voor je foto’s. Je kunt zelf ook een handje helpen. Zorg dat het licht op het object valt dat je wil fotograferen, in plaats van dat het bijvoorbeeld achter het object vandaan komt (anders wordt je object namelijk heel donker). Een handige tip hierbij is om te zorgen dat het object dat je wil fotograferen gericht is naar het licht toe.

Vijf basistips voor betere foto’s met je Android-telefoon

4. Even inzoomen

Vroeger was het advies om nooit in te zoomen, maar later op de computer of in een afbeeldingsbewerker gewoon slim te knippen. Dat kan nog steeds, maar nu steeds meer camera’s optische zoom hebben, zijn de beelden die je schiet als je inzoomt steeds beter. Dat zie je bijvoorbeeld als je van bovenin het stadion een foto wil maken van een voetballer op het veld. Soms zie je de actie zelfs beter als je het door de zoom van je smartphone bekijkt. Wees dus niet bang om in te zoomen, want dat kan anno 2023 prima zonder een enorm korrelig effect te krijgen.

Vijf basistips voor betere foto’s met je Android-telefoon

5. Experimenteer

Of het nou gaat om de verschillende lenzen die je telefoon rijk is (en modi) of het achteraf bewerken van de foto: ga lekker op ontdekkingstocht. Door tijdens het fotograferen tussen lenzen en modi te wisselen, of zomaar wat gekke dingen aan te klikken binnen Photoshop of een ander fotobewerkingsprogramma, kun je soms verrassend toffe dingen creëren waar je in eerste instantie zelf helemaal niet aan zou hebben gedacht.

Vijf basistips voor betere foto’s met je Android-telefoon

Wat is volgens jou de ultieme fotografiebasic die iedereen wat meer zou moeten toepassen? Laat het nu achter in de reacties.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk