Veilig je vertrouwelijke bestanden bewaren: dat kan met deze app

Veilig je vertrouwelijke bestanden bewaren: dat kan met deze app

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Iedereen slaat documenten op zijn of haar smartphone op die privé zijn: denk aan facturen, salarisstroken of rapporten. Zelfs verkenner Kajsa Ollongren van D66 maakte een gigantische blunder door interne notities uit de kabinetsformatie aan de camera's op het Binnenhof te tonen. Ze had de formatiedocumenten beter op haar telefoon kunnen bewaren, in een beveiligde map. In dit artikel kom je erachter hoe je dat eenvoudig doet met de app Files by Google.

Smartphonecamera's kunnen steeds verder inzoomen

Nederlandse politici zoals Ollongren maar ook jij en ik zullen rekening moeten gaan houden met de kwaliteit van smartphonecamera's en dan met name die van telecamera's. Die worden namelijk steeds beter, en het beste voorbeeld hiervan is wel de Huawei P40 Pro Plus. Redacteur Sebastien heeft deze telefoon vorig jaar getest en de resultaten van de 8 MP periscoopcamera samen met de 8 MP telecamera waren gewoonweg verbluffend. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe deze telefoon een A4'tje dichterbij haalt waarbij de tekst alsnog leesbaar is.

Veilig je vertrouwelijke bestanden bewaren: dat kan met deze app Veilig je vertrouwelijke bestanden bewaren: dat kan met deze app

De documenten van Ollongren zijn met een professionele camera van een journalist op de foto gezet, maar je weet nu dat smartphones hier ook toe in staat zijn. Het is dus de te belangrijker dat je je gevoelige documenten niet uitprint en in het zicht van anderen houdt, maar veilig opslaat op je telefoon, tablet of laptop. Files by Google op je telefoon of tablet kan je daarbij helpen.

De beveiligde map instellen

Met Files by Google kun je bestanden die op je telefoon staan bekijken, delen maar ook verwijderen om ruimte vrij te maken. Maar je kan met deze app ook je bestanden veilig opbergen in een speciale map. Die map is alleen toegankelijk met een pincode. Het instellen van zo'n veilige map doe je als volgt:

 1. Open de Files by Google-app op je Android
 2. Tik onderaan op Browsen 
 3. Scroll naar 'Collecties'
 4. Tik op Beveiligde map
 5. Geef een pincode of patroon op
 6. Tik op Ok
 7. Geef in het scherm de pincode of het patroon nogmaals op
Veilig je vertrouwelijke bestanden bewaren: dat kan met deze app

Bestanden verplaatsen naar de beveiligde map

Je kan nu je gevoelige bestanden verplaatsen naar de beveiligde map. Dat werkt als volgt:

 1. Open de Files by Google-app op je Android
 2. Tik onderaan op Browsen 
 3. Zoek de bestanden die je wilt verplaatsen
 4. Tik op de drie puntjes naast het bestand
 5. Tik nu op Naar beveiligde map verplaatsen
 6. Geef de pincode op of voer het patroon in
 7. Tik op Volgende en de bestanden worden verplaatst

Je kan ook meerdere bestanden selecteren door er eentje lang ingedrukt te houden en vervolgens het rondje naast elk bestand dat je wilt verplaatsen aan te vinken. Daarna volg je stap 4 en 5 zoals hierboven. Je kan op dezelfde manier de bestanden ook weer uit de beveiligde map halen.

Veilig je vertrouwelijke bestanden bewaren: dat kan met deze app

Bestanden in de beveiligde map bekijken

 1. Open de Files by Google-app  op je Android
 2. Tik onderaan op Browsen
 3. Scroll naar 'Collecties'
 4. Tik op Beveiligde map
 5. Geef de pincode of het patroon op
 6. Tik op Volgende om je bestanden te bekijken

Bestanden in de beveiligde map worden niet weergegeven in zoekresultaten of categorieën. Als je dus je telefoon ergens onbeheerd hebt laten liggen, kan iemand anders ze dus niet vinden via een zoekopdracht. Bestanden in de beveiligde map kunnen niet worden geopend door apps van derden en je kan ze ook niet delen met anderen. Uiteraard zijn er ook andere tools en apps waarmee je je bestanden veilig kunt opslaan en er zijn zelfs tools waarmee je via op blockchain gebaseerde encryptie veilig bestanden kunt delen.

Heb je te weinig opslagruimte op je telefoon? Zo vind je met Files by Google snel de boosdoeners. Wist je dat we ook tips hebben over het sneller maken van je telefoon en om te besparen op je accu? Sla jij je bestanden beveiligd op op je telefoon, tablet of desktop? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

Files by Google

Files by Google

Files by Google: je telefoon opschonen was in eerste instantie een bestandsbeheerder en opschoon-app speciaal voor Android Go-telefoons. Deze telefoons dra ..

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Android tips? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk