Op vakantie? Zo verbind je een Chromecast met een tv in je hotelkamer of vakantiehuisje

Op vakantie? Zo verbind je een Chromecast met een tv in je hotelkamer of vakantiehuisje

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Ga je op reis, dan kan je jouw films en series makkelijk met je meenemen door gewoon een Chromecast met de tv in je hotelkamer of het vakantiehuisje te verbinden. Je telefoon kan vervolgens al die content op het grote scherm streamen. Hoe dat werkt, leggen we je uit.

Chromecast op vakantie

Of je nu op vakantie gaat om leuke tripjes te maken, in de natuur te wandelen of heel de dag aan het strand te liggen: soms kan het ontspannend zijn om 's avonds in de vakantiewoning naar een film te kijken. Handig is om een Chomecast mee te nemen en je telefoon dan het werk te laten doen door te streamen.

Al is dat niet het volledige verhaal. Je moet natuurlijk vooraf ervoor zorgen dat je een hotel of vakantiewoning met wifi-router kiest. Kijk vooraf ook even naar reviews van andere gasten om te zien wat ze over de kwaliteit van de wifi-verbinding schrijven. In het slechtste geval is die namelijk zo slecht dat streamen moeilijk wordt.

Twee mogelijke situaties

Beschikt je hotel over een degelijke verbinding, dan kan je nog steeds voor twee verschillende situaties staan. In het eerste geval krijg je gewoon de netwerknaam en het wachtwoord, maar bij de tweede situatie krijg je beperkte toegang en moet je eerst even door een invoegprocedure. Vaak moet je in dat geval je naam en kamernummer vermelden samen met nog andere gegevens waarna je dan toegang krijgt.

Sommige boekingssites laten je specifiek de beoordelingen zien van de wifi-verbinding

Sommige boekingssites laten je specifiek de beoordelingen zien van de wifi-verbinding

We helpen je in beide gevallen verder met de stappen hieronder. Let erop dat je de Chromecast moet resetten als je het apparaat eerder thuis voor een telvisie hebt gebruikt. Sluit hem aan op stroom en houdt de powerknop ingedrukt. Het lampje gaat knipperen en laat pas los zodra het gaat branden.

Ik heb een netwerknaam en wachtwoord ontvangen

Op deze wijze kan je het makkelijkste een Chromecast verbinden. Daarvoor hoef je hem enkel in te stellen zoals je dat thuis zou doen. Ga naar de Google Home-app, druk bovenaan op de plusknop en dan Apparaat instellen. Vervolgens dien je het juiste wifi-netwerk te kiezen om je Chromecast rechtstreeks te verbinden. Ten slotte geef je de Chromecast een naam en je kan dan streamen vanaf je telefoon.

Gerelateerde artikelen

Ik heb een wifi-netwerk met inlogscherm

Deze methode is veel minder Chromecast-vriendelijk. Zodra je met het juiste netwerk verbindt, word je op je smartphone doorverwezen naar een aparte webpagina met inlogscherm. Daar kan je alle benodigde gegevens invoeren om je telefoon te verbinden, alleen is het daarmee nog niet mogelijk om je streamingstick te verbinden. Je Chromecast kan namelijk niet uit zichzelf zo'n aanmeldformulier invullen.

Gelukkig bestaat er een oplossing waarbij je een van je apparaten gebruikt als een hotspot. Dat werkt het beste met een Windows-laptop, omdat je daarmee je wifi-netwerk - en dus de hotel-verbinding - kan delen. Een andere manier is om je telefoon als hotspot te gebruiken, maar alleen verbruik je dan wel mobiele data.

Ik gebruik een Windows laptop

Houd er rekening mee dat dit enkel werkt met Windows en niet met macOS. Dit zijn de stappen:

 1. Ga naar het Startmenu en kies Instellingen
 2. Kies Netwerk en internet
 3. Klik op Mobiele hotspot
 4. Zet de functie Aan
 5. Je vindt de netwerknaam en het wachtwoord onderaan
 6. Stel je Chromecast in door hem met je hotspot te verbinden via de Google Home-app (Plusknop -> Apparaat instellen)
De hotspotfunctie van Windows 11

De hotspotfunctie van Windows 11

Ik heb enkel mijn Android-telefoon

Deze methode is eigenlijk alleen wenselijk voor wie beschikt over een unlimited-abonnement. In dit geval gebruik je namelijk niet het wifi-netwerk van je hotel maar wel de mobiele data van je telefoon. Door te streamen kan zou je je datalimiet kunnen overschrijden waardoor je provider extra kosten in rekening brengt. Heb je een unlimited, dan stel je het op deze manier in:

 1. Ga naar Instellingen
 2. Zoek naar Hotspot en tik op de optie
 3. Typ een naam voor je netwerk en kies een sterk wachtwoord
 4. Zet met de schakelaar je hotspot aan
 5. Stel je Chromecast in door hem met je hotspot te verbinden via de Google Home-app (Plusknop -> Apparaat instellen)
De hotspotfunctie van Android

De hotspotfunctie van Android

Neem jij je Chromecast wel vaker mee op vakantie? Is het je gelukt om via een hotspot een Chromecast in te stellen? Misschien kies je er bewust voor om je Chromecast thuis te laten? Laat het ons weten in de reacties.

De populairste artikelen over Chromecast
Google Home

Google Home

De Google Home-app is een verzamelplek voor het instellen, beheren en bedienen van hardware als de Google Home, Chromecast en Chromecast Audio. Maar de app kan ook a ..

Heb je tips of ideeën voor de vakantiethemaweek?

Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk