Twitter en Facebook beu? 3 apps waar je nog niet aan dacht

Twitter en Facebook beu? 3 apps waar je nog niet aan dacht

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Sommige gebruikers zijn moe van de grote sociale netwerken zoals Facebook en Twitter. Twitter kan er bovendien op termijn heel anders gaan uitzien nu miljardair Elon Musk er de zogenaamde 'Chief Twit' is geworden. Aan deze alternatieven had je misschien nog niet gedacht.

Alternatieven voor Facebook en Twitter

Elon Musk is de kersverse baas van Twitter en een van zijn eerste actie als baas bestond eruit om te gaan snoeien in het bestuur van de sociale media-app. Twitter-CEO Parag Agrawal moest opstappen en Elon Musk wil nog meer wijzigingen doorvoeren. Zo pleit hij duidelijk voor minder strenge moderatieregels, en meer omzet. Dat geld wil hij halen uit advertenties en abonnementen zoals Twitter Blue. Twitter zal de komende maanden heel anders gaan uitzien.

Tegelijk loopt het ook niet op rolletjes bij Facebook, dat sinds dit jaar gebruikers verliest. Daar bovenop komt dat het moederbedrijf Meta sterkt gelooft in een toekomst in de metaverse en daarmee verliest het bedrijf momenteel miljarden.

Het is niet zo gek dat gebruikers op zoek gaan naar alternatieven. Het idee achter sociale media spreekt wel aan, als in een plaats waar je interessante content van anderen kan terugvinden en zelf nuttige informatie kan delen. Dit zijn drie alternatieven waar je vast nog niet aan hebt gedacht.

1. Tumblr

Tumblr heeft jarenlang gevochten om nog relevant te blijven, maar die volharding heeft het sociale netwerk ook wat opgeleverd. Financial Times stelde dit jaar vast dat Tumblr weer overeind krabbelt en in het bijzonder populair is bij gebruikers onder de 25 jaar.

Tumblr is in tegenstelling tot Twitter een persoonlijk blog dat je helemaal zelf kan beheren en personaliseren. Het is natuurlijk ook mogelijk om de content van andere te volgen, maar je kan je ook enkel met je eigen blog vermaken. Daarnaast heb je controle over de manier waarop andere kunnen reageren op jouw content. Er wel regels over de soorten van content en reacties die zijn toegelaten, maar je hoeft je geen zorgen te maken over de lengte van berichten zoals op Twitter. Net zoals de meeste andere sociale media-apps verdient Tumblr geld met doelgerichte reclame.

Tumblr—Fandom, kunst, chaos

Tumblr—Fandom, kunst, chaos

Tumblr heeft jarenlang gevochten om nog relevant te blijven, maar die volharding heeft het sociale netwerk ook wat opgeleverd. Financial Times stelde dit j ..

2. Reddit

"The frontpage of the internet", zo noemt Reddit zichzelf. Op Reddit zijn gespreksonderwerpen duidelijker afgebakend dan op de meeste sociale media-apps, want het hele platform bestaat allemaal verschillende subreddits. In zo'n subreddit wordt een heel specifiek topic besproken: van nieuws over Nederland tot tuinieren en een heel specifiek meme. Reddit brengt mensen van over de hele wereld samen die een zelfde interesse delen.

Iedereen kan zelf berichten plaatsen in een subreddit, maar moderators zorgen in elke groep voor de nodige orde. Wanneer een groep er niet in slaagt om het netjes te houden, dan wordt deze door Reddit stilgelegd. Je kan op Reddit heel actief met eigen berichten deelnemen aan één of meerdere subreddits, maar je kan de subreddits die je interessant vindt ook gewoon volgen.

Reddit

Reddit

"The frontpage of the internet", zo noemt Reddit zichzelf. Op Reddit zijn gespreksonderwerpen duidelijker afgebakend dan op de meeste sociale media-apps, want het he ..

3. Mastodon

Mastodon lijkt van alle apps nog het meeste op Twitter, maar dit sociale netwerk pakt sterk uit met zijn privacyvriendelijke keuzes. Het bevat geen doelgerichte reclame maar Mastodon wordt daarentegen door een non-profitbedrijf ontwikkeld dat donaties krijgt van gebruikers.

Net als op Twitter is het aantal tekens van een bericht beperkt, tot 500 in het geval van Mastodon. Het sociale netwerk waarschuwt voor gevoelige content en er is strenge moderatie. Verder kan je deelnemen aan groepen op Mastodon en je hebt meer controle over wie jouw berichten te zien krijgt en erop kan reageren.

Mastodon

Mastodon

Wat is Mastodon? Mastodon is opensourcesoftware waarmee iedereen zelf een online sociaal netwerk kan hosten. Mastodon heeft dus een open karakter. Mastodon ..

Als laatste hebben we nog een bonustip voor wie Twitter meer gebruikt in een werksfeer. Het kan in dat geval ook interessant zijn om naar LinkedIn te verhuizen, het bekende zakelijke sociale netwerk van Microsoft. Gebruik jij Facebook en Twitter minder of ben je met een van deze apps gestopt? In welke app vond jij een alternatief? Laat het ons weten in de reacties.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over sociale media-apps? Download dan onze Android-app en volg ons via Google Nieuws en op Telegram, Facebook, Instagram en Twitter.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk